Volledig scherm
Thalita de Jong komt als vijfde over de streep in Surhuisterveen. 'Ik was teleurgesteld, maar inmiddels kan ik weer lachen.' © photo: Cor Vos

Uiteindelijk kan Thalita de Jong toch nog lachen na afloop van het NK

SURHUISTERVEEN - Even zag het er naar uit dat Thalita de Jong op het NK veldrijden in Surhuisterveen aan opstomen was richting podium. Een foutje was echter genoeg om haar terug te werpen naar de vijfde plaats. ,,Ik sloeg tegen de grond en ook mijn  ketting lag er af." Met een gezicht als een oorwurm kwam ze aan de finish als vijfde over de streep.

Een uurtje later kon De Jong weer lachen. ,,Ik heb een gesprekje gehad met de bondscoach. Begrijp me goed: ik ben  nog steeds teleurgesteld over het resultaat, maar dit was wel een cross waarmee ik verder kan." Bondscoach Gerben de Knegt gaf immers aan dat De Jong gezien haar vorm en progressie mag hopen op een startbewijs voor het WK, dat begin februari wordt gehouden in Valkenburg.

Aanvankelijk leek dat een onmogelijke missie. Nederland heeft vijf startplekken en vijf vrouwen ook hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen tijdens wereldbekerwedstrijden. De Jong kan zich nog laten zien op twee world cups, maar ook  daarvoor liggen de startplekken niet voor het oprapen. ,,Nederland mag maximaal acht vrouwen laten rijden. Maar acht vrouwen ook hebben gezien hun plek op de wereldranglijst (top-50) het recht om te rijden. Het is dus al moeilijk om haar te laten rijden in Nommay (21 januari) en Hoogerheide (28 januari)", liet De Knegt vorige week weten. 

Inmiddels is de situatie veranderd. Sophie de Boer heeft aangegeven deze winter niet meer in actie te komen en van Marianne Vos is het nog niet zeker of ze op tijd fit is voor het WK. ,,Dat geeft mij dus weer wat ruimte", zegt De Jong. ,,Ik kan in ieder geval volgende week starten in Nommay als ik dat wil. En mogelijk ook in Hoogerheide. De vraag is of ik komend weekeinde beter niet twee wedstrijden kan rijden waar ik meer punten kan verdienen. Dat is belangrijk voor op welke rij je kunt starten op het WK."

Zoals het er nu naar uitziet kan De Jong met haar huidige vorm en status sowieso rekenen op een startbewijs voor het WK en is het daarom van groter belang om punten te pakken voor een betere startplek in Valkenburg.

Als het gaat om het NK was De Jong niet tevreden met haar start. Daardoor verloor ze veel plaatsen. Daarna kwam ze alsnog op stoom. En hoe. ,,Ik zag ineens de nummers twee en drie voor me rijden. Net toen ik de nummer drie (Annemarie Worst, red.) te pakken had, sloeg ik onderuit.  Omdat ook de ketting eraf lag, zakte mijn moraal. Achteraf gezien mag ik echter niet klagen. Het algemene beeld is immers goed en hoopgevend."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement