Volledig scherm
Team Sky met Tourwinnaar Chris Froome aan de champagne in de slotrit van de Tour. © Getty Images

UCI keurt inkrimping wielerteams goed

Het wielerpeloton bestaat volgend jaar nog uit maximaal 176 renners. De nieuwe regel, vandaag goedgekeurd tijdens een meeting van de UCI in Bergen, moet de veiligheid en de amusementswaarde van de wedstrijden ten goede komen. 

Door Pim Bijl

Het zorgt ervoor dat ploegen volgend jaar niet 8 maar 7 renners mogen opstellen. Met uitzondering voor de drie grote rondes: daar verkleint de selectie van 9 naar 8 renners. 

In juni van dit jaar had de UCI de verkleining van de wielerploegen al aangekondigd. Door de aangenomen regelwijziging kunnen nog maar 176 in plaats van 198 renners deelnemen aan de drie grote rondes. Volgens de UCI is de kans op valpartijen met minder coureurs in koers kleiner en wordt de veiligheid voor de renners, begeleiders en toeschouwers daardoor vergroot. Bovendien is het voor ploegen lastiger om wedstrijden met een renner minder volledig te controleren.

Ook het peloton bij de vrouwen moet inkrimpen. Tijdens eendaagse wedstrijden op de UCI WorldTour mogen de vrouwenteams met zes rensters aan het vertrek komen. In rittenkoersen zijn er zeven toegestaan.

De WK baanwielrennen worden in 2019 in Pruszkow in Polen gehouden. In datzelfde jaar worden de WK baanwielrennen voor sporters met een beperking in Apeldoorn afgewerkt.