Volledig scherm
Thalita de Jong: rentree op 12 oktober in Kruibeke. Eerste grote cross 1 november op de Koppenberg. © peter van trijen/pix4profs

Thalita de Jong maakt na bijna twee jaar rentree in de cross

veldrijdenThalita de Jong (25) duikt op zaterdag 12 oktober terug het veld in. De kopvrouw van Chevalmeire staat die dag aan de start van de veldrit in Kruibeke. Meer dan twintig maanden geleden reed de voormalige wereldkampioene uit Hoogerheide ze op het WK in Valkenburg haar laatste cross. 

De Jong werkt na een lange reeks van fysieke tegenslagen het hele jaar al aan een terugkeer op het hoogste niveau. Op de weg heeft ze al aantal koersen gereden. Ze zegt nu ook klaar te zijn voor een rentree in veld. ,,Al mag er qua resultaten niet direct veel van verwachten. Mijn trainster stelde voor in november weer te gaan crossen. Maar ik begin liever nu al. Anders wordt de achterstand op de anderen steeds groter. De eerste drie crossen die ik rijd in oktober moet je dan ook zien als meer dan goede trainingen. Met het rijden van wedstrijden kom ik in deze fase verder dan met alleen maar trainen", zo lichtte ze maandag haar voorlopige programma toe.

Na Kruibeke komt De Jong in actie in Ardooie (donderdag 17 oktober) en het Luxemburgse Contern (zondag 27 oktober). Op 1 november wil ze op de Koppenberg de eerste grote cross rijden. Daarna is het de keuze uit een wedstrijd in Spanje of de Jaarmarktcross in Niel op 11 november. ,,Ik plan de wedstrijden bewust niet verder vooruit. Begin november bekijken we met de ploeg welke wedstrijden we daarna het best kunnen rijden.  De  basis is  beter dan die bij mijn vorige rentree in 2018, maar wil niet overhaast te werk gaan nu.”