Thalita de Jong won vorige week de cross van Zonnebeke. 'Ik denk dat ik vorm en progressie toon.'
Volledig scherm
Thalita de Jong won vorige week de cross van Zonnebeke. 'Ik denk dat ik vorm en progressie toon.' © BELGA

Thalita de Jong en Stan Godrie wacht weekend van de waarheid in Rucphen en Hoogerheide

Vanuit het nieuwe appartement van haar ouders in Hoogerheide kan ze het parcours van de GP Adrie van der Poel 'net niet' zien liggen. De Experza-renster, die er bijna een  maand uit heeft gelegen, komt er zondag ook niet op in actie. De gecombineerde elite/beloften-selectie van maximaal acht rensters zat al vol met meiden die boven haar staan op de wereldranglijst.  Daardoor wijkt de ex-wereldkampioene uit naar Rucphen, waar zaterdag de zevende internationale Cyclocross wordt gereden. 

Zondag zal De Jong wel aanwezig zijn in Hoogerheide. Om er gespannen af te wachten of alles wat ze de afgelopen vier weken heeft gedaan en laten zien voldoende is om uitgezonden te worden naar het WK, dat zaterdag 3 februari wordt gehouden in Valkenburg. Zondagavond maakt bondscoach Gerben de Knegt, na afloop van de laatste wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide,  zijn selecties voor de mondiale titelstrijd bekend.

,,Het gaat schat ik tussen Geerte Hoeke en mij", zegt De Jong nadat ze het parcours in Rucphen heeft verkend. Een leuke omloop vindt de West-Brabantse, maar ze had liever in  Hoogerheide gereden. ,,Mensen die denken dat ik daar liever niet rijdt omdat ik er vorig jaar zo hard ben gevallen, hebben het mis. Ik had er dolgraag gereden. Als ik alle crossen zou mijden waar ik al gevallen ben, kan ik overal wel wegblijven", klinkt het lachend.

Toch was de val in Hoogerheide er een die haar hele seizoen op zijn kop zette.  Op Nieuwsjaarsdag 2018 reed De Jong pas weer haar eerste cross. Sindsdien laat ze een stijgende lijn zien. Afgelopen weekeinde won ze zelfs twee crossen. In Rucphen gaat ze voor de derde. Loes Sels en Helen Wyman zijn er haar grootste uitdagers.

Daarna is het dus afwachten. 

Gerben de Knegt heeft vijf tickets te verdelen. Vier ervan gaan naar Lucinda Brand, Maud Kaptheijns, Marianne Vos en Annemarie Vos. De vijfde zegt hij met liefde en plezier te gunnen aan De Jong. ,,Maar dan moet ze wel vorm en progressie tonen." Zondagavond wordt duidelijk of die twee in voldoende mate aanwezig zijn.

Bij de mannen mag Nederland met zeven oranjehemden starten. Ook hier vier zekere WK-gangers: Mathieu van der Poel, David van der Poel, Lars van der Haar en Corné van Kessel. Daarna is het afwachten geblazen. Stan Godrie is op papier de nummer vijf, maar de man uit Zundert heeft tot dusverre niet voldaan de selectie-eis van een top-16-klassering in een WB-cross.  Bondscoach De Knegt zegt nog niet te weten of hij alle zeven tickets uitreikt. ,,Het kan best zijn van niet."

Stan Godrie zegt dat laatste terdege te beseffen. ,,De kaarten liggen bij mij", zegt hij over het weekeinde van de waarheid. ,,Zaterdag in Rucphen en zondag in Hoogerheide moet ik laten zien dat ik het waard ben om mee te gaan naar het WK." De man uit Zundert zegt er alle vertrouwen in de hebben. ,,Ik voel me goed en de laatste weken gaat het steeds beter."  

Bij de beloften zegt De Knegt zijn zestal (titelverdediger Joris Nieuwenhuis heeft een eigen wild-card) al rond te hebben. Sieben Wouters en Kelvin Bakx mogen zeker zijn van hun zaak.

Bij de junioren geldt hetzelfde voor Ryan Kamp.     

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.