Volledig scherm
© anp

Superieure Van Vleuten wint tijdrit voor Van der Breggen

Goud en zilver!Annemiek van Vleuten (34) is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen tijdrijden geworden. De wielrenster van Orica-Scott zette daarmee de kroon op een sportief toch al geweldig jaar.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Anna van der Breggen. © Cor Vos
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten met haar gouden medaille. © Cor Vos

Van Vleuten hield Anna van der Breggen en de Australische Katrin Garfoot ruim achter zich op het 21,1 kilometer lange parcours in het Noorse Bergen.

Van der Breggen, die als tweede was gestart, zat lange tijd in de 'hotseat' bij het podium. Tientallen rensters beten zich stuk op haar scherpe tijd. In de afdaling maakte Van Vleuten echter het verschil. De renster uit Wageningen dook ruim 12 seconden onder de tijd van haar zilveren landgenote. Ellen van Dijk, de derde Nederlandse deelneemster werd vijfde. 

Van Vleuten werd dit jaar onder meer Nederlands kampioen tijdrijden en won La Course, de prestigieuze tweedaagse tijdens de Tour de France. In de Giro Rosa won ze het punten- en bergklassement. Vorig jaar leek ze in Rio op weg naar de olympische titel maar kwam ze zwaar ten val.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Van Dijk komt er niet aan, ze wordt vijfde. Alleen Neben moet nog binnenkomen, maar die gaat het niet redden. Goud en zilver voor Nederland!

Spannende momenten Van der Breggen

Katrin Garfoot is de enige die het zilver van Van der Breggen nog kan bedreigen. De Australische geeft op het voorlaatste meetpunt 8 seconden toe op de Zwolse. Het goud is buiten bereik.

Van Dijk kansloos?

Van Dijk lijkt niet mee te gaan doen om de prijzen. De derde Nederlandse klokt bovenop de klim 43 seconden langzamer dan Van Vleuten. Of kan ze in de afdaling nog een wonder verrichten?

Wie pakt brons?

Achter de ongenaakbare Nederlandse vrouwen ligt de strijd om het brons nog helemaal open. De Amerikaanse Chloe Dygert bezet voorlopig de derde plaats, op 37 seconden van Van Vleuten.

Van Dijk geeft toe

Ellen van Dijk is bij het eerste meetpunt ruim 26 seconden langzamer dan Van Vleuten en Van der Breggen daar waren. Verrassend groot verschil. Ook de Duitse Lisa Brennauer, een andere kanshebster, is 25 seconden langzamer.

Van Vleuten binnen!

Daar is de finish van Annemiek van Vleuten in 28.50,35. Wat heeft zij haar race perfect ingedeeld. Op de streep is ze 12,16 seconden sneller dan Anna van der Breggen. Voorlopig staat Oranje dus op goud en zilver.

Daan Hakkenberg on Twitter

Nieuwe snelste tijd -28.50.35- voor @AvVleuten, hotseat kleurt oranje met twee NLse vrouwen #WKwielrennen https://t.co/iZw39bwEAh

Van Dijk van start

Ook Ellen van Dijk is gestart.

Van Vleuten maakt veel goed

Zo wat een afdaling heeft Annemiek van Vleuten gereden! Ze buigt de achterstand van 3,81 seconden om naar een voorsprong van 12,23. Van Vleuten bedreigt dus serieus de eerste plaats van Anna van der Breggen.

Van Vleuten verliest wat

Van Vleuten heeft iets verloren op Van der Breggen bij het tweede meetpunt. Het scheelt inmiddels 3,81 seconden op 9,6 kilometer. Het lijkt er dus op van Anna van der Breggen de nummer één posititie nog niet af hoeft te staan. Maar het scheelt nog niet veel.

UCIWomenCycling on Twitter

It's getting closer at the top! @AvVleuten is just 3,81 sec off @AnnavdBreggen's time on Birkelundsbakken after 10km! #Bergen2017

Van Vleuten nipt langzamer

De doorkomst van Annemiek van Vleuten na 3,2 kilometer is nipt langzamer dan die van Anna van der Breggen. De twee Nederlandse vrouwen noteren een tijd binnen een seconde van elkaar. Het scheelt 0,77 seconden.

Anna van der Breggen laat de hotseat nog even voor wat die is en rijdt lekker uit op de fiets. Zaterdag wacht natuurlijk ook voor haar de wegwedstrijd.

Daan Hakkenberg on Twitter

Van der Breggen verkiest een fiets boven de hotseat. #WKwielrennen

Van Vleuten van start

Daar is de start van Annemiek van Vleuten. Haar gezicht staat strak en gespannen. Kan zij de tijd van Van der Breggen aanvallen?

Meer kansen voor Oranje

Na vandaag is er uiteraard nog veel meer kans op eremetaal voor Oranje. Morgen komen Tom Dumoulin en Wilco Kelderman in actie op de tijdrit voor mannen (vanaf 13.05 uur), zaterdag is de wegwedstrijd voor vrouwen en zondag die voor mannen.

Nog niemand in de buurt

Inderdaad is er voorlopig nog niemand die ook maar in de buurt komt bij de tijd die Van der Breggen liet noteren. Het is aftellen naar de start van Annemiek van Vleuten om 16.27,30 uur.

UCIWomenCycling on Twitter

U23 European Champion @PMathiesen_ finishes in 30'52,13 and is 3rd - 1'49 down to @AnnavdBreggen. #Bergen2017

Van der Breggen binnen

Daar is de finish voor Anna van der Breggen. Ze is ruim een minuut sneller dan de Amerikaanse Lauren Stephens in 29:02.51. Naar verwachting mag de Nederlandse zich opmaken voor een flinke tijd in de hotseat, want waarschijnlijk duurt het wel even voor hier iemand aan komt.

Daan Hakkenberg on Twitter

Eerste van de drie Nederlandse vrouwen @AnnavdBreggen is binnen #WKwielrennen https://t.co/yYghTOaGeX

Van der Breggen ruim sneller

Het tweede meetpunt zit op 9,6 kilometer. Daar is Van der Breggen in 15.27,93 zo'n 30 seconden sneller dan Lauren Stephens die als eerste van start ging. Omdat Van der Breggen als tweede van start ging is er natuurlijk geen ander vergelijkingsmateriaal, maar dit ziet er goed uit.

Regen

En daar zijn dan toch de druppels. Ineens is de weg helemaal nat op het gedeelte van het parcours waar Van der Breggen rijdt. Bij de start lijkt het nog wat droger.

Van der Breggen snel van start

Bij het eerste meetpunt op 3,2 kilometer is Van der Breggen al 26 seconden sneller dan de Amerikaanse Lauren Stephens. Zelf was de 27-jarige rijdster van Boels Dolmans voor deze wedstrijd wat voorzichtig: ,,Het wordt moeilijk voor mij. Dit jaar ben ik nog niet in de buurt geweest in de tijdrit. Ik zit op een afstandje van Annemiek (Van Vleuten red.) en Ellen (Van Dijk red.).''

UCIWomenCycling on Twitter

After just 3km, @AnnavdBreggen seems to be flying already. She is 26 seconds faster than @LollyIsLauren! #Bergen2017

Van der Breggen onderweg

En ook Anna van der Breggen is onderweg. Ze stond al als tweede op de startlijst omdat Nederland met liefst drie deelnemers aan de start mocht verschijnen.

Volledig scherm
© ANP

Wedstrijd van start

We zijn begonnen. Lauren Stephens is van start gegaan. Anna van der Breggen staat klaar.

UCIWomenCycling on Twitter

Good luck to all the riders taking part in the ITT today, you're racing for ! Lauren Stephens is first to go #Bergen2017 https://t.co/vrW4pMte0y

laad oudere berichten
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement