Chris Froome in 2017. De Brit was jarenlang de kopman van Team Sky, dat inmiddels Team Ineos heet.
Volledig scherm
Chris Froome in 2017. De Brit was jarenlang de kopman van Team Sky, dat inmiddels Team Ineos heet. © photo: Cor Vos

Sky-arts Richard Freeman geeft leugens toe

Voormalig ploegarts Richard Freeman van Team Sky geeft toe dat hij in het verleden leugens heeft verteld. Hij heeft ook verklaard dat hij degene was die de testosteronpleisters had besteld die in 2011 werden bezorgd op het hoofdkwartier van Team Sky. Dat zegt zijn advocate Mary O'Rourke.

Team Sky, dat sinds 2019 rijdt onder de naam Team Ineos, en Freeman liggen al enkele jaren onder vuur over die bestelling. Uit onderzoek was al gebleken dat het pakket was besteld door Freeman, die toen ook de arts van de Britse wielerbond was.

Quote

Als de arts schuldig wordt bevonden door het medische tribunaal dat kan hij zijn medische licentie verliezen.

De arts beweert echter via zijn advocate dat de bestelling niet voor een wielrenner was, maar voor Shane Sutton, toenmalig coach van Team Sky en de Britse wielerbond. Die heeft eerder in het onderzoek ontkend iets te weten van de bestelling.

Freeman moet zich bij de medische commissie verantwoorden voor 22 aanklachten, waaronder liegen en het bestellen van testosteron. ,,Hij heeft in het verleden een hoop leugens verteld en kon zichzelf er niet toe brengen de waarheid te spreken, zelfs niet tegen zijn advocaten", verklaarde O'Rourke.

De advocate heeft een verzoek ingediend om Sutton aan een kruisverhoor te onderwerpen in de zaak tegen Freeman, die tot en met 20 december duurt. Als de arts schuldig wordt bevonden door het medische tribunaal dat kan hij zijn medische licentie verliezen. Tijdens het onderzoek raakte Freeman in een depressie. Hierdoor werd het onderzoek begin dit jaar opgeschort.

De arts en team Sky waren eerder al in opspraak gekomen over een mysterieus pakketje dat in 2011 vanuit Groot-Brittannië was gestuurd naar wielrenner Bradley Wiggins, die toen actief was in het Critérium du Dauphiné in Frankrijk. Volgens Sky zat daar fluimucil, een slijmoplosser, in.