Zeven van de acht rensters van NXTG Racing op een rij tijdens de presentatie van de ploeg in Breda. De Belgische Shari Bossuyt ontbreekt op de foto. Geheel rechts Britt Knaven, de dochter van Servais en Natascha Knaven.
Volledig scherm
Zeven van de acht rensters van NXTG Racing op een rij tijdens de presentatie van de ploeg in Breda. De Belgische Shari Bossuyt ontbreekt op de foto. Geheel rechts Britt Knaven, de dochter van Servais en Natascha Knaven. © Ad Pertijs

Servais Knaven schakelt met NXTG talententeam op naar UCI-status

NXTG RacingDe beloftenploeg van Servais Knaven en Natascha den Ouden  gaat dit seizoen als NXTG Racing de weg op. Om de meiden een nog beter opleiding te kunnen geven heeft het team dit jaar gekozen voor een UCI-licentie . 

,,Dat betekent dat we vrijwel alle grote wedstrijden kunnen rijden. Als clubteam dreigde het gevaar dat we iets te vaak buiten de boot zouden vallen", liet Knaven vrijdagavond weten tijdens de presentatie van het team bij Van Tilburg-Bastianen in Breda. Het verwerven van de UCI-licentie brengt wil meer (financiële) verplichtingen met zich mee. ,,En ook kunnen we niet langer clubwedstrijden rijden. Wat jammer is omdat we onze meiden ook graag een keer een koers laten rijden waarin er wel iets te winnen is. In de meeste grote koersen is dat voor hen toch heel lastig.”

NXTG staat voor Next Generation. De vier letters vatten samen waar Knaven en zijn vrouw voor staan. Het opleiden van talentvolle vrouwen. ,,Drie jaar geleden waren de eerste die er mee begonnen omdat zo'n ploeg er nog niet was. Nu zijn nog altijd de enige opleidingsploeg met een UCI-licentie", aldus Knaven. ,,Er moet van alles gebeuren op dit gebied", zegt Knaven over zijn missie om het gat tussen de junioren en de top van het vrouwenwielrennen beter op te vullen. ,,Nu zit er niks tussen het rijden van clubwedstrijden en de andere grote koersen. Wie de overstap wil maken vanuit de club moet het bij wijze van spreken direct opnemen tegen Annemiek van Vleuten.”

Het is volgens hem een kwestie van tijd en geduld eer ook de structuur van het vrouwenwielrennen van wat betreft in lijn is met dat van de mannen. Tot die tijd zegt het te verkiezen iets te doen, dan lijdzaam af te wachten. ,,Probleem is wel dat er ontzettend veel talent is en wij maar plaats hebben voor acht meiden.” Daarom is hij een samenwerkingsverband aangegaan de Limburgse clubploeg Watersley R&D. Dat team moet de overgang zijn van het eigen juniorenteam (APB) naar NXTG Racing. 

De beloftenploeg staat dit jaar onder leiding van Kelvin Dekker, die Heidi van der Vijver is opgevolgd als ploegleider.  

De acht rensters, die ieder een contract van twee jaar hebben gekregen zijn: Rozemarijn Ammerlaan (Ned), Julia Bergström (Zwe), Shari Bossuyt (Bel), Chatalijne Hoolwerf (Ned), Eva Jonkers (Ned), Britt Knaven (Bel), Charlotte Kool (Ned) en Emily Wadsworth (GBr).