Zo won Egan Bernal als Tourwinnaar vorig jaar de Acht van Chaam.  Op 22 juli dit jaar is hij nog steeds regerend Tourwinnaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Zo won Egan Bernal als Tourwinnaar vorig jaar de Acht van Chaam. Op 22 juli dit jaar is hij nog steeds regerend Tourwinnaar. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Profcriteriums staan voor keuze: uitzwaaien of meeschuiven

PROFCRITERIUMSHet verschuiven van de start van de Tour de France naar eind augustus heeft uiteraard ook zijn gevolgen van de profcriteriums die traditiegetrouw na afloop van de Ronde van Frankrijk worden gereden. De Acht van Chaam, de Profronde Zevenbergen en de Profwielerronde Etten-Leur worden gedwongen een keuze te maken nu de Tour na hen op kalender is komen te zetten. Het wordt uitzwaaien of meeschuiven.

 ,,We zaten al gevangen in een enorm krachtenveld, maar wat de Tour nu doet, maakt het allemaal nog moeilijker", zegt Ronnie Buiks, de voorman van de Profwielerronde, die gepland staat op 9 augustus. De grootste vraag staat ondertussen nog altijd angstig overeind. ,,En dat is of er deze zomer überhaupt iets georganiseerd kan worden. Of de overeind zegt dat er helemaal nog niets kan dan. Of het is maar de vraag of we passen in de anderhalve meter samenleving die er aan komt", zegt Theo van der Westerlaken van de Acht van Chaam. ,,Daarnaast weten we nog niet wat de UCI in die periode gaat doen met de klassiekers. Wat blijft er dan nog over voor ons", vult Henk Hendrikx van Zevenbergen aan.