Volledig scherm
Peter Sagan viert zijn tweede ritzege deze week in de Ronde van Zwitserland. © Photo News

Opnieuw ritzege voor ijzersterke Sagan in Zwitserland

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Ronde van Zwitserland. De wereldkampioen, die woensdag al de vijfde etappe op zijn naam had geschreven, was op de voorlaatste dag van de rittenkoers oppermachtig in de sprint in de straten van Schaffhausen.

De Italianen Sacha Modolo en Matteo Trentin sprintten achter de renner van Bora-Hansgrohe naar de plaatsen twee en drie. Steven Kruijswijk handhaaft zich op de derde plek in het klassement, achter geletruidrager Simon Spilak en nummer twee Damiano Caruso.

De Ronde van Zwitserland wordt morgen afgesloten met een 28,6 kilometer lange individuele tijdrit over glooiend parcours. De eerste plaats lijkt uit zicht voor Kruijswijk, die 1.05 minuten achter de Sloveen Spilak staat. Zijn achterstand op de Italiaan Caruso bedraagt echter maar dertien seconden.

Van der Lijke

De achtste en voorlaatste etappe in de Ronde van Zwitserland was een veredeld criterium door Schaffhausen. De renners moesten acht rondjes van 12,5 kilometer afleggen rond de Zwitserse stad, met onderweg steeds een klimmetje. 

Nick van der Lijke koos, niet voor het eerst deze week, voor de aanval. Helaas voor de Nederlandse Roompot-renner kreeg hij Lasse Hansen, zijn concurrent voor de eindzege in het bergklassement, met zich mee. De Belg Jelly Wallays en de Zuid-Afrikaan Jaco Venter maakten de kopgroep compleet.

In de plaatselijke rondjes in Schaffhausen pakte Hansen onderweg telkens de puntjes bij de (niet al te lastige) beklimming van de Alpenstrasse. De Deen is daardoor nu al verzekerd van de bergtrui, als hij morgen tenminste de finish haalt.

Bij het ingaan van het laatste rondje werden de vier ingerekend. Op het klimmetje probeerde daarna onder anderen Michael Matthews weg te komen, maar de Australische kopman van Sunweb kreeg amper ruimte.

Het draaide daarom uit op een sprint, waarin Quick-Step alles in het werk stelde om Matteo Trentin in stelling te brengen. De Italiaan werd echter verrast door Sagan, die de sprint al vroeg aanging en met groot machtsvertoon zijn vijftiende etappezege in Zwitserland binnenhaalde.