Volledig scherm
De Ronde van midden brabant. Alberto Dainese wint. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

‘Nieuwe Cavendish’ wint Ronde van Midden-Brabant

Een heerlijk najaarszonnetje en weinig wind zorgden gisteren voor weinig afscheiding in de 49e Omloop van Midden-Brabant in Dongen. In de massasprint die volgde toonde de 20-jarige Alberto Dainese van SEG Racing Team zich de snelste van het uitgedunde peloton, voor Wim Stroetinga en Arvid de Kleijn. Maarten van Trijp finishte als vijfde.

SEG Racing Team ploegleider Michel Cornelisse glunderde na de finish van oor tot oor. ,,Toen die kopgroep van zes renners een voorsprong van een paar minuten bij elkaar had gefietst, keek iedereen naar onze ploeg. Halverwege de wedstrijd zijn we al een keer gaan rijden, maar we kregen nauwelijks steun”, aldus Cornelisse. ,,Daarom hebben gewacht tot de laatste omloop. Gelukkig kregen we op dat moment meer steun.”

Groot talent

Dat de Italiaan Dainese zich vervolgens de snelste in de massasprint toonde, was voor Amsterdamse ploegleider geen verrassing. ,,Schrijf maar gerust op dat dit over vijf jaar de nieuwe Mark Cavendish wordt. Alberto is een groot talent. Hij is pas 20, maar vorige week wist hij bijvoorbeeld al Dylan Groenewegen te kloppen in de sprint om zesde plek in de Gooikse Pijl. Verder won hij dit seizoen al een rit in de Baby-Giro, werd hij tweede in het Italiaans kampioenschap voor beloften en eindigde hij in de top tien in een aantal ritten in de Tour de l’Avenir.”

Peloton komt terug

Zelf toonde de jonge Italiaan zich een stuk bescheidener. ,,Na de laatste kasseistrook op vijf kilometer van de streep reed ik weg met mijn teamgenoot Cees Bol en nog een andere renner. In de laatste kilometer kwam het peloton echter nog terug. Vervolgens ben ik op 250 meter van de finish de sprint aangegaan en gelukkig kwam er niemand meer overheen.”

Dainese liet erkende snelle mannen als Wim Stroetinga van Vlasman Cycling en Arvid de Kleijn van Metec-TKH achter zich. Toch was De Kleijn erg blij dat hij op het podium mocht plaatsnemen. ,,Door een knieblessure heb ik dit seizoen lang aan de kant gestaan, maar nu gaat het gelukkig weer steeds beter. Mijn teamgenoten hebben mij vandaag enorm geholpen en ik ben daarom blij dat ik hier op het podium sta. De komende weken rijd ik nog een aantal kermiskoersen tussen de profs. Hopelijk kan ik daarin ook nog een paar keer een mooi resultaat neerzetten.”

Lange ontsnapping

De 49e editie van de Ronde van Midden-Brabant werd gekleurd door een lange ontsnapping van Wim Wittenberg (De Jonge Renner), Rick van Breda (Monkey Town), Joost van der Burg (Vlasman Cyclingteam) en Stef Krul (Metec-TKH). Zij kregen later nog het gezelschap van de Belg Sander de Pestel (Lotto-Soudal U23) en Robin Löwik (De IJsselstreek). Pas na de laatste passage van de kasseistrook bij de Watertoren werden de laatste vluchters gegrepen door het op hol geslagen peloton onder leiding van de mannen van SEG Racing Team. In de straten van Dongen toonde de Italiaan Alberto Dainese zich vervolgens veruit de snelste.

Geslaagde klassieker

Mede-organisator Arthur van Dongen keek na afloop terug op een geslaagde klassieker. ,,Door wegwerkzaamheden hebben we het parcours wat moeten inkorten en verder werkten de weersomstandigheden niet echt mee om er een loodzware koers van te maken. Maar samen met de Dikke Banden Races (met zo’n 100 schoolkinderen) en het omnium voor nieuwelingen kunnen we terugkijken op een geslaagde wielerdag in Dongen. Dat is voor ons het belangrijkste.”