Monfort (l)
Volledig scherm
Monfort (l) © photo: Cor Vos

Monfort (36) verruilt de fiets voor de ploegleidersauto

20 grote rondesMaxime Monfort heeft zijn laatste koers als wielrenner gereden. De 36-jarige Belg eindigde als 37e in de Famenne Ardenne Classic, zo’n 40 seconden na zijn winnende landgenoot Dimitri Claeys, en verruilt per direct zijn plek op de fiets voor die achter het stuur van de ploegleiderswagen bij Lotto Soudal. Monfort kwam met twee opgestoken duimen over de finish.

,,Oorspronkelijk zou ik dit jaar nog geen punt achter mijn professionele wielercarrière zetten, maar ik ontving pas eind augustus een voorstel tot contractverlenging en op dat moment vroeg manager John Lelangue me om sportdirecteur te worden”, liet Monfort voor de koers weten. ,,Het kwam ietwat onverwacht, maar ik voelde dat de tijd rijp was.”

Monfort gaf aan dat na de Tour de France het idee om te stoppen ook al aanwezig was. ,,Uiteindelijk duurde het maar twee dagen om de knoop door te hakken, maar vooraf had ik er echter al langer over nagedacht.” De Belg pakte vijf overwinningen bij de profs. Hij werd in 2009 Belgische kampioen tijdrijden. Monfort reed twintig grote rondes. Hij eindigde in de Ronde van Spanje van 2011 als zesde.

Hoewel zijn nieuwe functie volgens Monfort iets heel anders is, kijkt hij ernaar uit. ,,Volgens mij zijn er meer voordelen als sportdirecteur, want ik hoef bijvoorbeeld niet meer te trainen en op mijn voeding te letten. Nu kan ik iets meer van het leven genieten, maar tegelijkertijd kan ik mijn passie blijven uitoefenen.”