Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © photo: Cor Vos

Mathieu van der Poel treedt in voetsporen vader Adrie: niet eerder won zowel vader als zoon de Brabantse Pijl

Met groot machtsvertoon won Mathieu van der Poel woensdag de 59ste editie van de Brabantse Pijl. Daarmee treedt hij in de voetsporen van vader Adrie, die de koers in 1985 al eens won. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat vader én zoon de Brabantse Pijl winnen.

Er staat in 2019 geen maat op Van der Poel, die pas aan zijn eerste voorjaar op de weg bezig is. De Nederlander boekte tot op heden al vijf zeges, waaronder Dwars door Vlaanderen. In de Brabantse Pijl rekende hij in de eindsprint bergop op indrukwekkende wijze af met de gevestigde namen Julian Alaphilippe (winnaar Milaan-San Remo), Tim Wellens (vorig jaar winnaar Brabantse Pijl) en Michael Matthews. 

Vader Adrie van der Poel won de Brabantse Pijl ook al eens. In 1985 klopte Van der Poel senior in de finale Jean-Marie Wampers en Laurent Fignon. Nu, 34 jaar later, volgt zoon Mathieu hem op als winnaar. Dat is een uniek gegeven, want niet eerder won zowel vader als zoon de Belgische wegwedstrijd.

Videoreactie Van der Poel

  1. ‘Scheve’ Bouwman met rechte rug naar Amstel Gold Race

    ‘Scheve’ Bouwman met rechte rug naar Amstel Gold Race

    Hij debuteert zondag in de Amstel Gold Race, maar voor Koen Bouwman is de Limburgse klassieker niet het doel waarnaar hij de afgelopen drie weken in de Sierra Nevada heeft toegewerkt. ,,Het is superleuk om de Gold Race te rijden, ook al omdat het in de buurt is en er veel bekenden zullen komen kijken’', vertelt de 25-jarige coureur van Jumbo-Visma die vrijdag een trainingsstage in het Spaanse gebergte afsluit. Hij is daar met het grootste deel van de ploeg die straks met de Sloveen Primoz Roglic als een van de favorieten voor de eindzege naar de Giro d’Italia afreist.