Mathieu van der Poel komt als eerste over de streep in de Brabantse Pijl.
Volledig scherm
Mathieu van der Poel komt als eerste over de streep in de Brabantse Pijl. © BELGA

‘Mathieu Mania’ in Limburg: ‘Het wordt ook wel weer eens tijd’

Na zijn uitstekende voorjaar is Mathieu van der Poel ‘ineens’ topfavoriet voor de zege in de Amstel Gold Race. De euforie is overal voelbaar, zegt koersdirecteur Leo van Vliet. ,,Het kan mij niet snel genoeg zondag zijn.”

Volledig scherm
© BELGA

Door Rik Spekenbrink

Van Vliet kan het zich nog goed herinneren. Dan stond hij op de markt in Maastricht, onder een grijs wolkendek, met de belangrijkste Nederlandse renners helemaal niet aan de start van de Amstel Gold Race. ,,Nou, we wachten maar af wat het gaat worden”, dacht hij dan.

Hoe anders is het sentiment deze zondag. Of eigenlijk nu al, en de hele week. Er heerst een Mathieu Mania in Limburg, en de rest van het land. ,,Dat voel je aan alles. Telefoontjes zoals deze, het gesprek op straat. Maar ook gisteren in België bij de drukke persconferentie van Mathieu. Het is ook gewoon een bijzondere jongen natuurlijk.” En dan wordt het ook nog eens stralend weer. ,,Dus ja, ik voel zelf ook al veel adrenaline”, klinkt Van Vliet opgetogen.

De Amstel Gold Race heeft al 18 jaar geen Nederlandse winnaar gekregen. Erik Dekker was in 2001 de laatste. Twee jaar eerder was Michael Boogerd de beste. Terwijl tussen 1967 en 1991 liefst 15 keer een landgenoot won, en de koers zelfs werd omgedoopt tot de Amstel Gold Raas, na de vijf zeges van Jan Raas. Van Vliet: ,,Daarna raakten we er langzaam aan gewend dat een Nederlandse winnaar er gewoon niet in zat.”

Quote

Als je als wielerland overal ter wereld successen boekt, wil je natuurlijk zo nu en dan ook een Nederland­se winnaar in de Gold Race

Leo van Vliet

Soms waren er in theorie best kanshebbers, maar sloegen ze de wedstrijd over. ,,Renners hadden wel eens andere doelen, zoals Tom Dumoulin die zich richtte op de Ronde van Italië. Dat snap ik natuurlijk. Maar veel fans vonden dat jammer. En behalve organisator ben ik ook fan. We hebben deze koers natuurlijk niet speciaal gemaakt voor Nederlanders. Michal Kwiatkowski of Philippe Gilbert is ook een mooie winnaar. Maar als je als wielerland overal ter wereld successen boekt, wil je natuurlijk zo nu en dan ook een Nederlandse winnaar in de Gold Race. Het wordt ook wel weer eens tijd. Dat voel je hier ook. Limburg ís fietsen natuurlijk.”

Van Vliet acht de kans dat het Van der Poel gaat lukken ‘groot’. ,,Zijn voorjaar was al uniek. Het is net als met Ajax: je verwacht eigenlijk niet dat het kan, maar het gebeurt toch.” En dan gaat het snel in Nederland, na een paar zeges ben je zomaar topfavoriet. ,,Net zoals het typisch Nederlands is om straks te zeggen dat Mathieu het slecht heeft gedaan als het hem niet lukt. Ik hoop dat iedereen snapt dat het een zware koers is, die win je niet zomaar, het hangt van veel zaken af. Maar laat duidelijk zijn: het kèn wel.”