Patrick Lefevere
Volledig scherm
Patrick Lefevere © BELGA

Lefevere: Denk dat er teams zijn met het coronavirus, maar het stil houden

Patrick Lefevere, ploegleider van Deceuninck-QuickStep, denkt dat er teams zijn die kampen met het coronavirus en daarom niet mee doen aan koersen.

,,Ik heb momenteel medelijden met Greg Van Avermaet en zijn collega’s die niet mogen rijden. Ook voor het standpunt van Ineos kan ik nog begrip opbrengen, zij zijn een ploegleider verloren (Nicolas Portal, red). Maar met een budget van 40 miljoen euro per jaar zou ik me ook even met een sigaar en whisky in de zetel zetten”, zegt Lefevere bij de Belgische tv-zender Sporza. ,,Andere ploegen verdenk ik van een dubbele agenda. Misschien kampen ze wel met het coronavirus in de ploeg, maar houden ze het stil.”

Lefevere benadrukt wel dat hij het niet zeker weet.  ,,Het is wat ik hoor. Je weet hoe dat gaat: renners praten met elkaar.”

Vlaamse koersen

Alle Italiaanse wedstrijden, zoals Strade Bianche, Milaan - San Remo en de Tirreno-Adriatico, zijn al afgelast vanwege het coronavirus, maar in Frankrijk gaat Parijs-Nice wel door. De Belg Jasper Stuyven reed daar gisteren in de tweede etappe naar een derde plaats, maar kwam aan in een soort spookdorp. Fans worden omwille van het coronavirus namelijk geweigerd bij de start en finish. Stuyven vreest dat het coronavirus binnenkort ook België in zijn greep krijgt en daarmee de Vlaamse klassiekers bedreigen.

Jasper Stuyven
Volledig scherm
Jasper Stuyven © BELGA

,,Ze zeggen dat het nog acht dagen is tot we in België gaan koersen. Maar tegen die tijd kan het ook in België helemaal ontploffen. Organisatoren kunnen wel maatregelen nemen, maar tegelijk verspreidt het virus zich exponentieel. Ik vrees dat dit ook de Vlaamse klassiekers gaat raken”, vertelt de renner van Trek-Segafredo aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Stuyven vreest ook dat Parijs-Nice niet afgemaakt kan worden. ,,Als je rondvraagt in het peloton, gaat ­negentig procent ervan uit dat we niet tot in Nice geraken.” Ook zijn ploegleider Steven de Jongh ziet het somber in. ,,Laten we hopen dat we verder kunnen. Als ze zeggen dat we moeten stoppen, dan stoppen we. We moeten niet naïef denken dat het virus zich hier niet meer verspreidt. Ik vrees ook dat meer wedstrijden worden gecanceld. In het Vlaamse voorjaar ook. Ik zie het somber in.”