Volledig scherm
Tom Dumoulin tijdens de tijdrit © ANP

Küng wint tijdrit op spekglad parcours, Dumoulin doet goede zaken

BinckBank TourStefan Küng heeft de tweede etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De Zwitserse hardfietser van BMC dook in de stromende regen als enige onder de elf minuten (10,58) in de individuele tijdrit over 9 kilometer in Voorburg. Hij nam ook de leiderstrui over van Peter Sagan.

Volledig scherm
Sagan reed als laatste door de Voorburgse plassen. © BELGA
Volledig scherm
Dumoulin op weg naar een goede tijd. © photo: Cor Vos

Küng was vier seconden sneller dan de Pool Maciej Bodnar (11,02), winnaar van de laatste tijdrit in de Tour. Tom Dumoulin completeerde het podium in een tijd van 11,03. Hij hield Greg van Avermaet, misschien wel zijn grootste concurrent voor de eindzege, 23 seconden achter zich.

De top drie was vroeg gestart in Voorburg waar het in de loop van de dag steeds harder ging regenen. ,,Ik wist meteen dat ik sneller was dan Bodnar, Dumoulin en Jos van Emden. Toen was al wel duidelijk dat het een hoge klassering zou worden, maar je weet het nooit'', vertelde ritwinnaar Küng, die in de tussentijd maar een boek had zitten lezen op de zogenoemde hotseat. ,,Van de hele tijd naar de tv kijken word ik alleen maar nerveus. Het was wachten hoe Tony Martin het zou doen. Helaas voor hem ging hij onderuit. En met Sagan weet je het op zo'n parcours ook niet. Hij is natuurlijk heel handig op de fiets.''

Sagan, maandag winnaar van de openingsrit in Venray, kon echter ook niet voluit gaan en gaf 25 seconden toe op Küng die zijn vierde zege als prof boekte. Dit jaar won hij al een rit in de Ronde van Romandië en werd hij Zwitsers tijdritkampioen. ,,Mijn doel is de trui houden tot het einde, maar er komen later in de week lastige ritten.''

Tevredenheid over optreden Dumoulin

Sunweb-ploegleider Arthur van Dongen was tevreden met het optreden van Dumoulin, die zijn zinnen heeft gezet op het eindklassement van de BinckBank Tour. ,,Deze tijdrit was zeker niet op zijn lijf geschreven en de omstandigheden waren lastig. In aanloop naar de rest van het seizoen heeft hij gewoon goed gereden'', vond Van Dongen. ,,Het is lastig, met veel bochten en drempels en ook nog de regen. Tempo maken lukt hier niet. We zijn blij dat hij heel over de finish is gekomen.''

Ook Dumoulin zelf kon leven met het feit dat hij maar vijf tellen hoefde toe te geven. ,,Ik ben wel tevreden", zei de renner van Sunweb. Dat was hij zeker toen hij hoorde dat de Belg Greg Van Avermaet, een van de concurrenten voor de eindzege van de zevendaags rittenkoers, er 23 seconden langzamer over had gedaan. ,,Best een groot verschil", zei Dumoulin, die ook in het algemeen klassement derde is achter Küng en de Pool Maciej Bodnar.

,,Dit parcours is zeker met die regen niets voor mij. Het is sprinten van bocht naar bocht. Ik ben geen crosser. Dit is niet mijn specialiteit", vertelde Dumoulin. ,,Je moet wel hard door de bochten en je hebt een kans dat het misgaat. Ik ben er niet overdreven ingevlogen, maar heb soms wel een beetje het randje opgezocht."

Valpartijen

Niet lang na de finish van Dumoulin barstte het los in Voorburg. Onder andere wereldkampioen Tony Martin ging onderuit op het spekgladde parcours. Jos van Emden miste, op weg naar een topnotering, de laatste bocht. Vele anderen namen geen risico en leverden tijd in.

Volledig scherm
Stefan Kung. © photo: Cor Vos