Volledig scherm
Steven Kruijswijk. © ANP

Kruijswijk: Het moet snel duidelijk zijn, Froome is mijn concurrent

DopingaffaireSteven Kruijswijk start morgen zijn seizoen in de Ruta del Sol. Hij koerst dan tegen Chris Froome, de in een dopingzaak verwikkelde viervoudig Tourwinnaar. ,,Ik wil niet dat hij straks aan de grote wedstrijden aan de start staat en dat hij later geschorst wordt”, zegt de klassementsrenner van Lotto-Jumbo.

Quote

Ik wil niet dat hij straks bij de grote wedstrij­den aan de start staat en dat hij later geschorst wordt.

Steven Kruijswijk

Door Pim Bijl

Op dit moment blijft Kruijswijk nog rustig onder het feit dat hij hier in Andalusië ook tegen Chris Froome zal rijden. ,,Ik maak mij nog niet zo druk om de Ruta del Sol. Maar ik ga hem straks misschien ook tegenkomen in wedstrijden die er écht toedoen. Stel je wordt dan geklopt door Froome, en dat zit er natuurlijk dik in gezien zijn sterkte, dan hoop je wel dat het allemaal op een reguliere manier is gebeurd en ook dat hij daarna niet alsnog wordt geschorst.”

Daar zit toch wel de angst van Kruijswijk, die twee jaar geleden in één bocht zijn Giro-winst verspeelde en uiteindelijk vierde werd. ,,Het moet snel duidelijk zijn. Hij is beste renner van de laatste jaren in etappekoersen en grote rondes. En voor mij een directe concurrent. Ik wil niet dat hij straks aan de grote wedstrijden aan de start staat en dat hij later geschorst wordt. Degene die dan tweede is geworden, krijgt dan alsnog de overwinning. Dat moet voorkomen worden. Dat is niet de bedoeling van sport, de medailles moeten niet achteraf worden verdeeld.”

Oproep

Froome werd door veel verschillende mensen uit de wielerwereld opgeroepen niet van start te gaan in afwachting van zijn salbutamol-zaak, maar stapt toch op. De Brit leverde na de achttiende etappe van zijn gewonnen Vuelta een dopingplasje in met een tweemaal toegestane dosis van het astamiddel salbutamol. De verwachting is dat het nog maanden gaat duren voor er uitsluitsel in de zaak komt. Kruijswijk: ,, Froome heeft in principe de regels overtreden met die te hoge waarde bij zijn urinetest. Maar het schiet niet op. Niemand weet wat er gaat gebeuren en waar hij aan toe is. Nu blijft er zo’n waas hangen met twijfels. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt. Dat is sowieso het beste voor de wielerwereld.”