Volledig scherm
Ryan Kamp © Cor Vos

Kamp als eerstejaars belofte direct Nederlands kampioen veldrijden

videoRyan Kamp uit Raamsdonksveer is in Huijbergen Nederlands kampioen veldrijden geworden. De eerstejaarsbelofte kwam met een ruime voorsprong over de streep. “Dit durf je niet te hopen.”

De voorsprong die Kamp in de Weg naar Wouw had op nummer twee Roel van der Stegen had haast Van der Poeliaanse proporties. Kamp keek linksom, rechtsom en stak zijn handen in de lucht. “De loopstroken lag me goed hier”, zei Kamp na afloop. “Daar kon ik het verschil maken of herstellen wanneer ze erbij waren.”

Al reed de Verenaar een groot deel van zijn race alleen. De beloften reden hun wedstrijd tegelijk met de eliterenners, maar finishten een ronde eerder. Hierdoor kon Kamp een tijd profiteren in het wiel van David van der Poel, die hem hielp afstand te nemen van zijn beloftenconcurrenten. “Maar op een gegeven moment ging dat zelfs wat te langzaam. Ik zag Roel van der Stegen komen en vond dat ik moest overnemen om mijn voorsprong te behouden.” Kamp reed Van der Poel op die manier uit het wiel. De andere beloften kwamen nooit meer in de buurt.

De Nederlandse titel vormde voor hem een bekroning van een eerste jaar als belofterenner waarin hij week na week sterker werd. “Ik had geen heel goede start van mijn seizoen, het ging niet zoals ik verwacht had. Dat ik Nederlands kampioen zou worden, had ik toen zeker niet durven hopen.”

Kamp, vorig jaar nog Nederlands kampioen bij de junioren, bleef echter volhouden. “Het trainingskamp in het midden van het seizoen heeft me heel goed gedaan.” Daarna ging het echt lopen voor de eerstejaars belofte. “Ik eindigde de laatste weken verschillende keren als beste Nederlander. Dan weet je dat je goed bent, maar het blijft altijd maar afwachten natuurlijk.”

Vorig jaar kon Kamp maar een paar weken geniet van het rood-wit-blauw, omdat hij daarna overging naar de beloftencategorie. Deze nieuwe trui mag de Verenaar echt een heel jaar dragen. “Het levert wat extra druk op natuurlijk, maar ik ben er uiteraard heel blij mee.”

Bekijk hier de reactie van Ryan Kamp.