Volledig scherm
Het podium van de Midden-Brabant Poort Omloop 2018. In het midden winnaar geflankeerd door zijn beide medekoplopers Harry Tanfield (links, 2de) en Rick van Breda. © Ad Pertijs

Julius van den Berg snelt naar zege in Midden-Brabant Poort Omloop

De 'snelle' won het gisteren van de 'taaie' in de finale van de Midden-Brabant Poort Omloop. Op het Mgr De Veth-plein in Gilze liet Julius van den Berg (SEG) de Brit Harry Tanfield (Eisberg Canyon) gemakkelijk achter zich. De derde plek was voor Rick van Breda (Monkey Town), de derde man in de kopgroep die in de laatste 20 kilometer tot stand kwam.

,,Toen Rick aanviel in de laatste kilometers wilde ik er direct vol overheen knallen, maar die Tanfield zat toch op mijn wiel", zo schetste Van den Berg de inleiding tot de sprint, die een punt zette achter een levendige koers, die meetelde voor de UCI Holland Cup. 

Tanfield was op de wegen rond Gilze een van de eersten die de aanval durfde te zoeken. Samen met Jordi van Loon, Daniel Abraham Gebru, Jason van Dalen, Bas Ottevanger en Folkert Oostra kwam hij voorop. Van Loon viel na 90 kilometer voorin weg door een lekke band. Het was het begin van  het einde van de kopgroep.

Met nog zestig kilometer te rijden vonden beide SEG-renners Van den Berg en Cup-leider Cees Bol het de hoogste tijd om het stokje vooraan over te nemen. Er ontstond een kopgroep van 10 man, maar dit daarin opnieuw Tanfield. De Brit had dit seizoen al indruk gemaakte in de Ronde van Overijssel, waarin hij als tweede finishte en meer nog in de grote Tour of Yorkshire, waarin hij als eerste Brit een etappe won.

,,Voor ons was dat een prima groep", zei Van den Berg over de verse kopgroep. ,,In zo'n groep moest het lukken om de zaak met zijn tweeën uit te spelen." Zo ook met de volgende en laatste schifting, waarbij Van den Berg voorop kwam met Tanfield en Van Breda.  ,,Ik wist hoe taai Tanfield is, maar ik wist ook dat ik hem in de sprint gemakkelijk kon  kloppen." En zo geschiedde het ook. Achter de drie kwamen respectievelijk Cees Bol, Peter Schulting en Gert-Jan Bosman als vierde, vijfde en zesde over de streep.

Voor de 21-jarige Noord-Hollander Van den Bergn is het de vierde zege van het seizoen. Cees Bol verstevigde met zijn vierde plaats de leiding in het Holland Cup-klassement. In de laatste meetellende koers (Ronde van Midden-Nederland) kan hij de eindzege veiligstellen. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement