Italiaans OM onderzoekt of Marco Pantani mogelijk toch is vermoord
De Italiaanse officier van justitie heeft een nieuw onderzoek geopend naar de dood van Marco Pantani. In 2004 stierf de wielrenner in een hotelkamer in Rimini aan een overdosis. Nu wordt er onderzocht of de Tour- en Giro-winnaar mogelijk toch is vermoord.
Uit de autopsie bleek destijds dat de toen 34-jarige Italiaan aan een overdosis cocaïne was overleden. Op verzoek van de nabestaanden is het onderzoek opnieuw geopend, ruim 17 jaar na zijn dood. Volgens de krant Il Resto del Carlino heeft de familie een document van 51 pagina's overgedragen aan de openbaar aanklager, in de hoop dat er meer duidelijk wordt over de nacht van 14 februari 2004.
Daarin staat onder meer een verklaring van een voormalige dealer van Pantani. Hij zou begin vorig jaar hebben verklaard ervan overtuigd te zijn dat Pantani is vermoord. ,,Ik kende hem vijf of zes maanden voordat hij stierf en hij zag er niet uit als iemand die zelfmoord wilde plegen.”
De man zegt dat Pantani zich vermoedelijk de woede van de Camorra-maffia van Napels op de hals had gehaald, omdat hij vermoedde dat de positieve dopingtest van 1999 in de Giro d’Italia door hen gemanipuleerd was. Pantani werd destijds in de roze trui uit de Giro gezet na een te hoge hematocrietwaarde. De maffia zou bij eindwinst van Pantani door illegale weddenschappen veel geld hebben verloren en wilde daarom koste wat het kost voorkomen dat de klimgeit de slotrit in Milaan zou halen. Pantini zou jaren later op zoek zijn gegaan naar de waarheid en tekende daarmee mogelijk zijn eigen doodvonnis.
Waarheid en gerechtigheid
Sinds de fatale nacht heeft met name Pantani’s moeder Tonina, die ervan overtuigd is dat haar zoon werd vermoord, zich vastgebeten in de zaak. ,,Ik blijf ervan overtuigd dat de hele waarheid over de dood van Marco nog niet naar buiten is gekomen over wat er in het hotel gebeurd is, in de uren en dagen voor zijn dood”, vertelt ze. ,,Ik heb er altijd voor gevochten, maar heb mij in het verleden ook toevertrouwd aan advocaten die mij waarschijnlijk niet goed hebben geadviseerd. Ik hoop dat er een einde komt aan deze tragedie. We zijn niet uit op wraak. We willen de waarheid en gerechtigheid.”
Tonina huurde in het verleden al een privédetective in. Deze kwam tot de conclusie dat de Tourwinnaar van 1998 weliswaar overleed aan een overdosis cocaïne, maar dat hij zou zijn gedwongen een flinke hoeveelheid van de drug - verdund met water - op te drinken. Twee mannen die de hotelkamer waren binnengedrongen zouden daar verantwoordelijk voor zijn. Zo zou de schijn van een zelfgekozen overdosis ontstaan. De enorme hoeveelheden cocaïne die bij de lijkschouwing in zijn lichaam werden aangetroffen, zou hij op geen enkele andere wijze kunnen hebben binnengekregen.
Het is niet de eerste keer dat het onderzoek wordt heropend. In 2014 en 2016 kwamen onderzoekers tot de slotsom dat Pantini niet stierf vanwege ‘inmenging van buitenaf’ en dat er dus geen sprake was van moord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lorena Wiebes sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Burgos
-
Podcast In het Wiel | ‘De hele week Schlager-muziek in de ploegbus’
Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam blikken terug op de 12de etappe van de Giro. Althans...het gaat voornamelijk over Schlager. En dat komt door de winst van Nico Denz. Én door Michiel Elijzen, want hij blijkt een echte liefhebber van de Duitse volksmuziek. -
PREMIUMTime-Out
Column Jan Martens I De Benelux Tour hoort ook hier in West-Brabant thuis! Kom op, kul!
Columnist Jan Martens wil dat de Benelux Tour straks ook weer door West-Brabant rijdt en niet alleen door België en Sluis. ,,Sluis mag dan Nederlands zijn, maar als je de lokale bevolking daar hoort praten...”Hoogerheide, Breda, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Sint Willebrord -
PREMIUM
Toprenners van toen over 20 jaar helmplicht: ‘Je hebt soms iets heftigs nodig om dingen te veranderen’
Koersen met een helm op je kop. Tot begin deze eeuw moest je daar als renner niet aan denken. Want: ‘Te warm, irritant, ziet er niet uit, onherkenbare renners’, (Drog)reden genoeg om een valhelmplicht tegen te houden. Tot Andrei Kivilev het leven liet op het asfalt. Precies twintig jaar geleden ging iedereen alsnog overstag. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
Marianne Vos geeft niet om statistieken, wel om winnen: ‘Heb nog altijd die honger om het af te maken’
-
-
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”