Eli Iserbyt.
Volledig scherm
Eli Iserbyt. © BELGA

Iserbyt blijft landgenoten ruim voor in eerste wereldbekermanche

Eli Iserbyt heeft in Iowa de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De 21-jarige veldrijder rekende in de Verenigde Staten af met Belgisch kampioen Toon Aerts, die bij afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel als topfavoriet van start ging.

Op de dag dat Mathieu van der Poel de Tour of Britain op zijn naam schreef, werd in Iowa het cross-seizoen definitief in gang geschoten. Zonder de veelwinnaar Van der Poel en de geblesseerde Wout van Aert waren alle ogen gericht op de Belgen. En terecht, want Iserbyt, Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans kleurden de cross.

Iserbyt bleek over de sterkste benen te beschikken. De 21-jarige renner reed enkele rondes voor het einde weg van Aerts en bouwde in de slotronde zijn voorsprong uit tot bijna een minuut. Op gepaste afstand kwam de Belgisch kampioen als tweede over de streep. Daan Soete won ten koste van zijn landgenoten Vermeersch en Sweeck de sprint om plek drie.

Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis waren ook van de partij, maar speelden geen rol van betekenis. Van der Haar was op de zesde plaats de beste landgenoot.

Volgende week is de tweede wereldbekerwedstrijd, in Waterloo. Van der Poel richt zich momenteel op de weg. De wereldkampioen veldrijden schreef zaterdag de Tour of Britain op zijn naam. Van der Poel deed dat in stijl door ook de slotetappe te winnen, zijn derde ritzege van deze week in Groot-Brittannië.

Bij de vrouwen was de winst voor de Canadese Maghalie Rochette. Het was haar eerste overwinning ooit in de wereldbeker. De Nederlandse Inge van der Heijden, de wereldkampioene bij de beloften, werd vierde. Haar landgenote Maud Kaptheijns finishte als zesde.

Eli Iserbyt.
Volledig scherm
Eli Iserbyt. © BELGA