Volledig scherm
Mathieu van der Poel in 2018 als leider in de wereldbeker op weg naar de zege in de cross die gezien wordt als het rolmodel voor het hervormde wereldbekercircuit © ANP

Hoogerheide rolmodel nieuwe wereldbeker veldrijden: ‘Geen hervorming zonder commotie’

wereldbeker veldrijdenDe GP Adrie van der Poel in Hoogerheide is zondag 26 januari de finale van de laatste wereldbeker ‘oude stijl’. Voor Flanders Classics staat de cross tevens model voor wat hun nieuwe World Cup moet worden.

Vorige winter werd de GP Adrie van der Poel niet voor de eerste keer uitgeroepen tot het beste cross op de internationale kalender. Alle kans dat de UCI de Hoogerheidenaren over enkele weken dezelfde pluim toesteekt.

Voorzitter Jan Prop wilde gisteren tijdens de persconferentie van de 21ste Grote Prijs de term ‘beste jongetje van de klas’ niet in de mond nemen. ,,Dat is niet ons om te zeggen.” Thomas van der Spiegel aarzelt echter niet om de traditionele finale van de wereldbeker aan te duiden als het ‘rolmodel’ onder de crossorganisators.

De CEO van Flanders Classics legde de afgelopen maanden dan ook maar al graag zijn oor te luister bij het opzetten van het nu al veelbesproken cq omstreden nieuwe wereldbekercircuit. De Belgen hebben de organisatierechten verworven van de serie, die bedoeld is om het veldrijden te hervormen. Tijdens de presentatie van de GP Adrie van der Poel gistermiddag in Woensdrecht (Non Plus Ultra) legde Van der Spiegel uit dat het opzetten van het nieuwe wereldbekermodel een ‘intrigerende tijd’ is geweest. Of beter: een tijd van veel commotie, schrik voor het onbekende en tegenwerking vanuit de conservatieve crosswereld.

,,Maar een hervorming zonder commotie en schrik is geen hervorming”, zegt de boomlange oud-basketballer. Hij wijst erop dat het veldrijden de afgelopen twintig totaal niet is vernieuwd. De GP Adrie van der Poel is wat hem betreft een toonbeeld van hoe het wel moet. Die organisatie heeft wel de drang om zich steeds verder te verbeteren en aan te passen aan de tijdsgeest.

Het probleem zit hem volgens Van der Spiegel in het feit dat het oude model is gebaseerd op het vooraf betalen van renners. Ongeacht de kwaliteit van de organisatie kunnen dan toch nog toppers aan de start worden gebracht. ,,Wij willen er naar toe dat er een serie wedstrijden komt, waar de renners niet omheen kunnen. De kwaliteit van de cross moet het startveld bepalen en niet het startgeld.”

Van der Spiegel wil toe naar een duidelijk onderscheid in wedstrijden. Dat wil zeggen een serie wereldbekercrossen die boven de rest uitsteken en een reeks wedstrijden op een lager niveau.

Hoogerheide is klaar voor zo’n model. Nu de rest nog. ,,Gezien alle commotie en achterhoedegevechten zal het niet gaan lukken om volgende winter al direct het ideale plaatje neer te zetten”, waarschuwt Van der Spiegel alvast. Prop adviseert om in ieder geval de renners niet te vergeten in het opzetten van een sterke organisatie. ,,Uiteraard gaan we ook met hen praten als we deze eerste stap hebben genomen", verzekert Van der Spiegel.

Waar die stap het veldrijden brengt, wordt eind deze maand op het komende WK uit de doeken gedaan. Dan presenteert Flanders Classics samen met de UCI de kalender van het eerste hervormingsjaar.