Volledig scherm
Mathieu van der Poel viert zijn overwinning tijdens het NK in het dorp van zijn vader. ‘Een mooiere winnaar hadden we ons niet kunnen bedenken.’ © ANP

Hoogerheide nog niet aan de beurt voor volgend weg-NK: ‘Nog drie à vier jaar wachten’

NK WEGKNWU en organisator Golazo maken vandaag in Rotterdam bekend waar het NK wielrennen op de weg dit jaar wordt gehouden. Hoogerheide wordt het in ieder geval niet. ‘Maar misschien wel over drie à vier jaar.’

Waar dan wel gestreden gaat worden om de titels? ,,In ieder geval niet in Hoogerheide”, is tot die tijd is het enige dat KNWU en organisator Golazo erover kwijt willen. Wel laat Wim Nuyts van de Nederlandse tak van het Belgisch sportbureau weten dat hij ‘binnen drie à vier jaar’ met het NK graag terugkeert naar de Brabantse Wal.

Voor de gemeente Woensdrecht is het volgens woordvoerder Jan Prop voorlopig gissen waarom het NK ondanks het voorzichtige verzoek om het evenement ook dit jaar te organiseren, niet terugkeert naar Hoogerheide. ,,Er is afgelopen zomer een evaluatie geweest. Daarna hebben we nooit meer iets gehoord van Golazo of de KNWU.”

Prop benadrukt dat de gemeente Woensdrecht formeel gezien geen bericht had hoeven ontvangen over een afwijzing. ,,Omdat we nog geen bod hadden uitgebracht. We hebben tijdens de evaluatie alleen gevraagd om een tweede gesprek. Golazo gaf daarbij aan dat het ook met andere gemeenten ging praten. Wat logisch is.”

Nuyts, die na de betreffende evaluatie binnen Golazo is aangesteld als de opvolger van de vertrokken Dimitri Bonthuis, zegt niet te weten wat er destijds kort het NK precies is besproken. Eén ding weet hij wel: ,,We hebben het NK in Hoogerheide nooit gezien als een noodeditie. Verre van dat.”

De indruk zou bestaan kunnen hebben omdat Woensdrecht en Bergen op Zoom op de valreep (in maart) voor een vriendenprijsje bereid waren het NK te herbergen. Ook waren er vooraf bedenkingen over de selectiviteit van het parkoers. De wedstrijden logenstraften volgens Nuyts die beweringen. ,,We willen bij de keuze van de parkoersen de competitie meer terugbrengen in het kampioenschap. Wat betreft hadden we vorig jaar geen mooier winnaar kunnen bedenken dan Mathieu van der Poel. We willen de band met Woensdrecht en Bergen op Zoom dan ook zeker verder zetten.”

Waarom dan nu toch gekozen voor een andere locatie? ,,Omdat we ook staan voor diversiteit in de omlopen. Maar nogmaals: we willen later graag een keer terugkeren naar Hoogerheide.”