Michael Matthews op archiefbeeld.
Volledig scherm
Michael Matthews op archiefbeeld. © BELGA

GP van Québec opnieuw prooi voor Matthews

Michael Matthews heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de Grand Prix van Quebec gewonnen. De Australiër van Team Sunweb was in de Canadese stad na een rit over ruim 200 kilometer de snelste in de sprint. Hij won voor de voormalig Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan en de Belgische olympisch kampioen Greg van Avermaet.

Tom-Jelte Slagter was op de zesde plaats de beste Nederlander. Timo Roosen eindigde als achtste, allen in dezelfde tijd als de winnaar. Zondag is in Canada nog een wielerwedstrijd, de GP van Montreal.

Matthews leek aanvankelijk de slag te hebben gemist toen in de slotfase op initiatief van de Fransman Julian Alaphilippe een kopgroep van vijf was ontstaan. “Het was een grote fout van me dat daar niet bij zat. Ik reed op het moment dat zij wegreden niet op de juiste plaats”, klonk het zelfkritisch uit de mond van de Australiër, die met Alaphilippe ook in het rijtje favorieten voor de wereldtitel staat. Toen de kopgroep kort voor de finish werd achterhaald, pakte Matthews met een machtige sprint tegen bepaald niet kinderachtige tegenstanders de zege. ,,Ik had nog goede benen.”

Revanche

Matthews aast op revanche op het WK nadat hij vorig jaar in Innsbruck thuis was gelaten door de Australische bondscoach. “Deze zege is een ongelooflijke ‘boost’ voor het WK, na een niet zo goed seizoen. De beste renners koersten hier mee. Het is leuk dat ik de Australiërs zo kan bewijzen dat ik klaar ben om voor hen te strijden in Yorkshire.”

Voor zijn afwezigheid in Innsbruck was Matthews op WK’s achtereenvolgens tweede (2015), vierde (2016) en derde (2017), steeds achter Sagan. “Ik ben waarschijnlijk de op één na meest constante renner op het WK de laatste jaren.”