Goud op teamsprint is kroon op werk
VideoDe Nederlandse mannenploeg is het voor het eerst wereldkampioen op de teamsprint. Een unieke prestatie en de kroon op het werk van een talentvolle generatie baanwielrenners.
Door Daan Hakkenberg
De vier regenboogtruien en gouden medailles voor Nils van 't Hoenderdaal (24), Harrie Lavreysen (20), Jeffrey Hoogland (24) en Matthijs Büchli (25) zijn uniek voor het vaderlandse wielrennen. Nederland wereldkampioen teamsprint, het klinkt even mooi als ongelooflijk. Zeker omdat Nederland qua budget en traditie niet een van de toonaangevende landen is in de wereld van het baansprinten. Maar het surplus aan talent maakt dat meer dan goed. Hoogland: ,,We hebben er de afgelopen jaren twee keer naast gegrepen met zilver. Het is zo mooi dat dit voor iedereen de eerste trui is. Iedereen is nu in één keer wereldkampioen."
Dat starter Van 't Hoenderdaal in de openingsronde van de finale tegen Groot-Brittanië met een tijd van 17 seconden drie tienden van zijn persoonlijk record afhaalde, was alleszeggend. Buchli: ,,Nils is boven zichzelf uitgestegen vandaag. Harrie was goed als altijd en Jeffrey en ik moesten alleen maar volgen. We rijden drie keer de snelste tijd vandaag. Wereldkampioen. Bizar."
Tekst gaat verder onder de foto.
Wilhelmus
Het Wilhelmus voor het Nederlandse kwartet was de afsluiter van een succesvolle openingsdag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Nederland. Naast het goud voor de mannen was er ook zilver voor de vrouwen op de teamsprint. In de finale legden ze het af tegen de Duitsers. Een uur voordat de mannen een feestje bouwden op de piste, reed Kirsten Wild (kader) al met een Nederlandse vlag rond na haar wereldtitel op de scratch.
De wereldtitel op de teamsprint is de eerste gouden medaille sinds 2010 - Teun Mulder op de kilometer tijdrit - op een sprintonderdeel. Het is tekenend voor de huidige Nederlandse lichting baansprinters. Die is zo goed, dat zelfs de generatie van Theo Bos, Tim Veldt en Teun Mulder er een beetje bij verbleekt. Bos was gisteren niet op de baan - hij komt zondag in actie op de kilometer tijdrit - maar zijn voormalige teamgenoten Mulder en Veldt waren op het middenterrein getuige van de historische overwinning.
Luxe
De luxe in het Nederlandse baansprinten is zo groot dat de Duitse bondscoach Bill Huck op elke positie keuze heeft uit twee of meer renners. Zo wisselden in de drie heats Büchli en Hoogland elkaar af als slotrenner. Roy van den Berg werd wel in de WK-selectie opgenomen, maar kwam als starter in geen van de drie heats aan bod en kreeg dus geen medaille en regenboogtrui. Hoogland: ,,Die concurrentie bezorgt mij ook stress, maar we maken elkaar beter."
De voorganger van Huck, de Duitser René Wolff, stond aan de basis van dit succes met een uitgekiend talentenprogramma en professionele training. Van 't Hoenderdaal: ,,René heeft dit jaren geleden in gang gezet. Dit is de kroon op zijn werk."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Primoz Roglic deelt Remco Evenepoel eerste tikje uit in Ronde van Catalonië
De eerste etappe in de Ronde van Catalonië is meteen uitgemond in een sprintduel tussen de twee favorieten voor de eindzege. De Sloveense wielrenner Primoz Roglic was na een rit over 165 kilometer net iets sneller dan de Belgische wereldkampioen Remco Evenepoel. De Nederlander Ide Schelling spurtte naar de derde plaats. -
Met video
Mathieu van der Poel volgt Hennie Kuiper en opa op als winnaar Milaan-San Remo na indrukwekkende solo
Over de vorm van Mathieu van der Poel waren voor Milaan-San Remo twijfels, maar de Nederlander verbaasde iedereen door Tadej Pogacar, Wout van Aert en Filippo Ganna los te rijden op de Poggio. Van der Poel soleerde op indrukwekkende wijze naar de zege, is de eerste Nederlandse winnaar van La Primavera sinds Hennie Kuiper in 1985 en de vierde Nederlander in totaal. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Mathieu van der Poel wordt in Italië op handen gedragen: ‘Hij is een coureur die een show opvoert’
In heel Italië wordt Mathieu van der Poel, zeker na zijn indrukwekkende zege in Milaan-San Remo, op handen gedragen. De liefde is wederzijds en gaat ver terug. Vlak voor La Primavera vertelde hij over zijn vele Italiaanse hoogtepunten. ,,Als ik moet kiezen, dan kies ik voor die solo.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Concurrent minder voor Mathieu van der Poel in Milaan-San Remo: Tom Pidcock moet afzeggen
De Britse wielrenner Tom Pidcock heeft moeten afzeggen voor Milaan-San Remo, de eerste wielerklassieker van dit jaar. De renner van Ineos Grenadiers heeft sinds zijn val in de slotetappe van Tirreno-Adriatico symptomen van een lichte hersenschudding. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Zesde etappe Parijs-Nice afgelast door stevige wind en omgewaaide bomen
Na de Olav Kooij-show van gisteren vandaag geen actie in Parijs-Nice. In de zesde etappe moesten zes pittige beklimmingen worden getrotseerd over 200 kilometer, maar door hevige wind is de hele etappe afgelast. De vijfde etappe van Tirreno-Adriatico moest ook worden ingekort, maar gaat nog wel door.