Volledig scherm
© Getty Images

Gesink eenzaam op grote hoogte

Tour voorbereidingHet gehele Tourpeloton bereidt zich voor op hoogte. Maar Robert Gesink (31) doet het net even ietsje anders dan de rest. Hij koos voor een stage juist tijdens de twee zware voorbereidingskoersen (Zwitserland en Dauphiné). Die keuze moet de kans op een ritzege in juli vergroten.

Door Pim Bijl

Volledig scherm
Geesink in actie in Californië © photo: Cor Vos

Terwijl ploeggenoot Steven Kruijswijk fel meestrijdt om de eindzege in de Ronde van Zwitserland en vrijwel alle Tour-favorieten net thuis zijn na een enerverende Critérium du Dauphiné, fietst Robert Gesink afgezonderd rond op de Sierra Nevada. Alleen de Pool Rafal Majka komt hij hier soms tegen, terwijl het toch een bekend oord is voor wielrenners. De vaste rondjes die hij hier rijdt, leerde hij ooit kennen dankzij Alejandro Valverde, vertelt trainer Louis Delahaije terwijl hij zijn wagen soepel langs de kopman van Lotto-Jumbo manoeuvreert om hem iets later een bidon aan te reiken.

Vandaag staat er een blokkentraining op het programma, en morgen een zeven uur lange duurtraining op een parkoers die Gesink op Strava heeft uitgestippeld. Naast Delahaije houden George Bennett en Primoz Roglic (inmiddels afgereisd naar de ZLM Toer én daar winnaar van de proloog) hem hier gezelschap. De drie mannen willen in de Tour scoren voor Lotto-Jumbo in de bergetappes.

Een achttiendaagse trainingsstage op hoogte ter voorbereiding op de grote ronde is allang gemeengoed in het wielrennen. Wel is de timing opvallend. Later. Gesink laat dit jaar net als zijn ploeggenoten de klassementsambities los én richt zich vol op etappewinst. ,,Normaal gesproken waren de eerste tijdrit in Düsseldorf en de eerste week al superbelangrijk geweest. Daar wilde ik dan in andere jaren absoluut geen kostbare secondes verliezen. Dat is nu anders. Nu is het doel om pas in de tweede helft van de Tour het niveau te hebben van de favorieten. Zo hoop ik het verschil te kunnen maken."

Hij slaapt hier in het skigebied in Andalusië op 2300 meter boven de zeespiegel in het Centro de Alto Rendimiento. Getraind wordt er op afwisselende hoogtes, vaak wordt er iets afgedaald voor de meest intensieve trainingen. Op hoogte kweken de renners op een natuurlijke manier meer rode bloedlichaampjes waardoor er meer zuurstof naar de spieren stroomt. Daarom trok Chris Froome eerst naar El Teide en nu naar de Alpen. Alberto Contador was al op Tenerife. En Richie Porte combineerde zijn hoogtestage met een verkenning van enkele bergetappes in de Tour. Daarna streden de drie tegen elkaar in de Dauphiné. Gesink kreeg die gevechten slechts van een afstandje mee, scannend op zijn mobieltje na alweer een training op hoogte. ,,Zo'n koers geeft je scherpte en felheid. Logisch dat de klassementsmannen daar hebben gereden. Maar je moet ook leren van het verleden. Ik heb al vaak goede resultaten behaald door fris te zijn. In plaats van mezelf nu al op te naaien in de Dauphiné of Zwitserland beleef ik deze periode veel rustiger. Uiteindelijk wordt veel in de Tour ook beslist op mentale reserve. Daar hoop ik dit jaar van te profiteren."

Vrijbuitersrol

Quote

Nu is het doel om pas in de tweede helft van de Tour het niveau te hebben van de favorieten

Vorig jaar kwam Gesink met een naar eigen zeggen waardeloos niveau de Vuelta in om Steven Kruijswijk bij te staan. De kopman viel en Gesink werd een vrijbuiter en reed plots vier keer om de overwinning mee. Hij won de etappe naar de Aubisque. Niet veel later werd besloten om het ook op die manier in de komende Tour te doen.

Ook Roglic en Bennett gaan frank en vrij de Tour in. Tijdens een drinkpauze in de schaduw, kort voor vijf blokken van acht minuten op de tijdritfiets, drukt trainer Delahaije zijn mannen op het hart de afgesproken wattages te trappen. Parijs is nog ver, immers.

Bij Sunweb, de andere WorldTour-ploeg met een sterke Nederlandse inbreng, trok men naar het Italiaanse Livigno. De Fransman Warren Barguil zou daar de basis leggen voor een goed klassement. Dat plan is overboord gegooid nadat Barguil in de Ronde van Romandië een bekkenbreuk opliep. De hoogtestage in Livigno kwam te vroeg. Wel trok hij naar de Dauphiné en zal hij nu alsnog de hoogte op gaan zoeken op La Plagne om daarna in de Tour op rittenjacht te gaan. Wel in Livigno waren de sprinters Michael Mat-thews en Nikias Arndt. Matthews zakte af en won deze week een rit in de Ronde van Zwitserland.

Trainer Adriaan Helmantel liet de twee vrij intensief trainen. ,,Omdat we met Matthews in de eerste week al willen winnen en wellicht de gele trui kunnen pakken. Daardoor wil je al meteen die scherpte hebben. Wat betreft het bepalen van de hoogte is er tussen klimmers en sprinters geen verschil. Wel laat ik sprinters meer korte blokken en sprintwerk doen, terwijl Barguil straks meer op omvang gaat trainen."

Constant sleutelen

Het blijft maatwerk en constant sleutelen, zegt ook Gesink, die op zijn 31ste ook nog niet volledig de wijsheid in pacht heeft. De Ronde van Californië in mei was zijn laatste wedstrijd. Tot de Tour trekt hij zich slechts op twee dagen in een wedstrijd 'uit elkaar': het NK tijdrijden en de NK weg. Ergens knaagt dat, al gelooft hij in zijn aanpak. ,,In wedstrijden krijg je sneller een bevestiging van je vorm, in trainingen moet je die meer halen uit getalletjes. Maar uit mijn onzekerheid haal ik heel veel motivatie. Doe daardoor op een goede dag een stukje meer dan op mijn programma staat, omdat ik bang bent dat ik niet genoeg ben. Ik blijf een twijfelaar."

Quote

In wedstrijden krijg je sneller bevestiging, maar uit mijn onzekerheid haal ik ook motivatie