Volledig scherm
© Video still

Dongenaar Van Veenendaal soleert naar Nederlandse titel

WIELRENNEN - Dongenaar Hidde van Veenendaal werd afgelopen zaterdag Nederlands Kampioen wielrennen bij de nieuwelingen. 

De 16-jarige coureur van WV De Jonge Renner hield net voldoende voorsprong na een uitval in de laatste kilometers van de koers.

Het zorgde voor een aandoenlijk tafereel op het podium in 's Heerenberg. De rood-wit-blauwe trui werd uitgereikt door KNWU-bestuurslid Frank van Veenendaal, Hidde’s vader. “Ik heb al heel veel truien mogen uitreiken, maar nooit aan mijn eigen zoon”, zei hij voordat het Wilhelmus klonk. “Heel bijzonder.”

De hoofdrolspeler zelf was ook onder de indruk van de impact van zijn prestatie. “Ik ben gewoon Nederlands Kampioen”, glunderde hij even nadat hij van het podium was gestapt en van ploegmaats, vrienden en familie de felicitaties in ontvangst had genomen. Of hij dit verwacht had? “Nee, zeker niet aan het begin van het seizoen. Maar nadat ik vorige week het parcours verkend had, wist ik wel dat het een rondje voor mij zou zijn.”

Dat bleek. Nadat de koers in de eerste van vier rondes van zo’n 16 kilometer geneutraliseerd was vanwege een zware valpartij, bleef het peloton lang gesloten. Een tweetal reed lang voorop, maar die poging kwam te vroeg, oordeelde ook Van Veenendaal. Vlak voor zij werden ingelopen, waagde Martijn Rasenberg uit Terheijden nog een poging om de oversteek te maken. Dat was echter tevergeefs, want een compleet peloton vatte uiteindelijk de slotronde aan.

Op een kleine twee kilometer van de finish sprong Van Veenendaal weg uit het peloton. “Niemand reageerde, ik voelde dat dit het moment was”, aldus de stiefzoon van Team Sunweb ploegleider Arthur van Dongen. Zijn voorsprong groeide tot maximaal honderd meter, maar pas na de finish zag de rest van het peloton hem terug. Op de hellende laatste rechte lijn van zo’n 800 meter kwamen ze nog bijna aan zijn wiel, maar verder niet. “Ik heb gewoon alles gegeven, kon blijven gaan en ben heel blij dat ik het gered heb.”

Bij de junioren, die ook zaterdag reden, werd Alain Broos uit Baarle-Nassau achtste. Een kopgroep van zes renners bleef vooruit en daarachter eindigde de in Belgische dienst rijdende Broos nog voor het peloton als achtste. Ryan Kamp uit Raamsdonksveer eindigde als zestiende. Noa Janssen uit Oosterhout werd dertiende bij de junior-vrouwen.