Volledig scherm
De eerste vijf van de Tour 2018 reden vorig jaar in Etten-Leur. V.l.n.r. Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Primoz Roglic, Christopher Froome en Geraint Thomas.

'De Draai' draait de klok terug en haalt toppers terug: criteriumseizoen start in Made

De Ronde van Made is zaterdag de opening van het professionele Nederlandse criteriumseizoen. Na de Tour wordt dat in West-Brabant vervolgd met de vier bekende regionale 'klassiekers': Acht van Chaam, De Draai (Roosendaal), Zevenbergen en Etten-Leur.

De terugkeer naar de ouderwetse Draai (van de Kaai) en een nieuwe voorzitter (Ad Koijen) in Chaam. Dat is het meest opmerkelijke nieuws rond de vier West-Brabantse 'Tour-criteriums'. Grote zorgen zijn er niet, leert een rondgang langs de velden.

Acht van Chaam (31 juli)

Ad Koijen is Stan Lahaye opgevolgd als voorzitter in het comité van de klassiekers onder de criteriums. Als kind kreeg hij de cultuur van de Acht met de paplepel ingegoten. De 70-jarige eigenaar van de (bijna) gelijknamige regiobank is een fervent toerfietser. Koijen is niet de grote vernieuwer ,,Ik koester vooral de cultuur en de traditie van de Acht."

De Draai (5 augustus)

Na het twee jaar middels een echte wedstrijd voor profs over een ander boeg te hebben gegooid, maakt de inmiddels veertigjarige Draai een draai van 180 graden terug in de tijd. De beide vernieuwers Sander van Peer en Patrick 't Hart hebben de organisatie verlaten. Transportondernemer en Kaaiman Gijs de Bot wil als interim-voorzitter met De Draai terug naar de basis. ,,Je moet gewoon luisteren naar wat het volk en het publiek wil. ,Dat wil toppers zien. Iets dat ze herkennen. Gekoppeld aan ouderwetse gezelligheid."

Profronde Ronde Zevenbergen (11 augustus)

,,We draaien lekker door", zegt voorzitter Henk Hendrikx. Dat gebeurt dan wel op een ander tijdelijk parkoers. Vanwege de heraanleg van de haven in het centrum wordt voor minsten twee jaar uitgeweken naar het voormalige parkoers op het Torenveld.

Profwielerronde van Etten-Leur (18 augustus)

,,We zitten nog steeds op een mooie datum", zegt voorzitter Ronnie Buiks over de verhalen als zou Etten-Leur graag naar 'voren' hebben willen verhuizen. 'Tiel' (eerste zondag na de Tour) kwam vrij. Of dat iets voor ons was? Nee, dus. De laatste zondag van de vakantie is een ideale datum voor onze sponsors. En renners vinden is ook geen probleem." Vorig jaar had hij nog de complete top-5 van de Tour aan de start. Een unicum in criteriumland.