Het podium van de zevende Cyclocross Rucphen: winnaar David van der Poel geflankeerd door nummer twee Jim Aernouts (rechts) en Dieter Vanthourenhout.
Volledig scherm
Het podium van de zevende Cyclocross Rucphen: winnaar David van der Poel geflankeerd door nummer twee Jim Aernouts (rechts) en Dieter Vanthourenhout. © Ad Pertijs

David van der Poel maakt karwei vol geduld af in boeiende Cyclocross Rucphen

David van der Poel kreeg zaterdag het talrijke publiek op de 'banken' met zijn winnende jump in de Cyclocross Rucphen. ,,Je moest hier vandaag geduld hebben", zei de oudste van de Poel Brothers over een cross waarin vier koplopers zowat vanaf de start streden om de zege: naast Van der Poel ook Jim Aernouts, Gianni Vermeersch en Dieter Vanthourenthout.

Die vier waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Precies zoals organisator Camiel van den Bergh gehoopt had, ontstond daardoor een boeiende wedstrijd. ,,Ik was niet goed genoeg om het verschil te maken en ik kon ook niet veel harder in het wiel. Dan weet je dat je geduld moet hebben tot in de laatste ronde", zo keek Van der Poel terug op zijn wedstrijd.

Het maakte de koers wel zenuwslopend. ,,Want je mag geen enkel foutje maken, of je bent gezien." In de voorlaatste ronde gebeurde dat bijna voor Van der Poel. ,,Daardoor moest ik nog een serieuze inspanning doen om terug te komen." In de laatste ronde probeerde hij de koppositie te pakken. ,,Dat viel niet mee." Want de posities vooraan bleven wisselen. Kort voor de finish lukte het Van der Poel om zijn grootste concurrent Aernouts te verschalken. ,,Ik dook binnendoor omdat ik niet het risico wilde nemen om als derde door de laatste bocht te komen. Omdat die anderen ook niet inhielden moest ik er alles uitpersen. Het beste was er dan ook al ver af toen we in de finishstraat kwamen. Gelukkig was het niet ver meer."

En gelukkig ook voor hem was hij als eerste door de laatste bocht gedraaid. 

Voor David van der Poel was het het zoveelste bewijs dat hij bezig is aan een goede winter. ,,Af en toe krijg ik de kans om te doen voor de overwinning. Dat is hier gelukt en op nog vier andere plekken. Daarnaast heb ik in andere wedstrijden die ik had aangestipt mooie dingen laten zien."

Achter de vier koplopers kwamen Daan Merlier en Stan Godrie als de nummers vijf en zes over de streep.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.