Volledig scherm
George Bennett. © anp

Bennett pakt gele trui in Californië, klassement Gesink om zeep

George Bennett is de nieuwe leider in de Ronde van Californië. De Nieuw-Zeelander, rijdend in Nederlandse dienst voor LottoNL-Jumbo, had aan zijn vierde plaats in de individuele tijdrit genoeg om het geel over te nemen van Rafal Majka.

Bennett heeft de eindzege in de Amerikaanse WorldTour-koers voor het grijpen. De 27-jarige renner verdedigt morgen in de heuvelachtige slotetappe een voorsprong van 35 seconden op de Pool Majka.

De 24 kilometer lange tijdrit rond Big Bear Lake werd gewonnen door Jonathan Dibben. Voor de 23-jarige Brit is het pas zijn eerste profzege.

,,Ik kan het zelf nog altijd niet geloven", zei Bennett die donderdag al met de besten mee klom, maar toen eigenlijk een gat met de concurrenten had willen slaan. ,,Ik had geen vertrouwen in de tijdrit van vandaag. Maar kijk: nu word ik hier gewoon vierde. Ongelooflijk." Bennett werd eerder dit jaar al negende in de Ronde van Catalonië en elfde in de Ronde van Baskenland. De 27-jarige renner boekte nog nooit een zege bij de profs.

Gesink

Voor Robert Gesink, ploeggenoot van Bennett, liep de zesde en voorlaatste etappe uit op een teleurstelling. Door materiaalpech moest de Nederlander zijn tijdritfiets achterlaten en kwam hij op zijn gewone fiets over de streep. Met de 77ste plaats in de rituitslag valt hij weg uit de top tien van het klassement.

Sam Oomen wist zich beter te handhaven. De renner van Team Sunweb werd 38ste in de tijdrit en zakt in het klassement één plaatsje van zeven naar acht. Hij wordt daarmee hoogstwaarschijnlijk morgen de beste Nederlander in het eindklassement.

Vandaag wacht een rit die in de bergen begint en eindigt met een lange afdaling naar Pasadena. ,,Er kan nog van alles gebeuren. Het is geen vlakke rit, het vraagt wel wat van de renners, dus we zullen waakzaam moeten koersen'', zei Bennett. ,,Ik heb vertrouwen in mijn team. We zijn hier met heel veel jonge renners, en dan ook nog Robert Gesink, die allemaal al heel veel werk hebben verricht en ook in de laatste etappe voor mij tot het uiterste zullen gaan.''