Volledig scherm
Thorwald Veneberg (rechts) met Tom Dumoulin (links) en Wilco Kelderman. © photo: Cor Vos

Bedenker 'pitsstraat' bij WK tijdrijden niet blij met uitwerking

Bondscoach Thorwald Veneberg is de bedenker van de 'pitsstraat' bij het WK tijdrijden voor elite, maar over de uitwerking van zijn idee is hij niet helemaal te spreken. 

De oud-renner stelde al in maart, na een eerste verkenning van de omloop in het Noorse Bergen, voor om een wisselstrook in te richten waar alle renners hun tijdritfiets zouden kunnen omruilen voor een gewone wegfiets. 

Dat idee werd onmiddellijk door het organisatiecomité toegejuicht, maar het duurde lang voordat de UCI ook toestemming gaf. En maandag bleef er over de precieze uitwerking van Venebergs voorstel nog lang onduidelijkheid.

Vooral de beslissing van de wedstrijdjury om een fluitsignaal te gebruiken om het moment te bepalen waarop een mecanicien moet stoppen met het aanduwen van een renner nadat die van fiets heeft gewisseld, betreurt hij. 

,,Ik heb zelf voorgesteld een streep op de weg te trekken, die als eindpunt van de pitsstraat geldt. Ik heb alle vertrouwen in de jury, maar nu kan er weer ruimte ontstaan voor discussie over de manier waarop het afduwen in zijn werk zal gaan. Het is nu niet helemaal transparant'', zei Veneberg.