Annemiek van Vleuten doet wielerwereld opnieuw verbazen met fantastische sprint
Omloop Het NieuwsbladVoor de elfde keer heeft een Nederlandse vrouw de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Annemiek van Vleuten rekende in een ellenlange sprint af met Demi Vollering. Van Vleuten trok van meer dan 500 meter afstand zelf de sprint aan en hield knap tot aan de streep vol. In 2020 was ze ook al de sterkste.
Met minder dan veertig kilometer te gaan plaatste Marlen Reusser op de Leberg een aanval. Ellen van Dijk en Lianne Lippert konden direct volgen, even later maakte ook Anna Henderson van Jumbo-Visma de oversteek. Aan kracht geen gebrek in de kopgroep, want met Van Dijk en Reusser beschikte de kopgroep over de twee beste tijdrijdsters van het peloton. Niet voor niets groeide de voorsprong dan ook.
In het peloton werd het werk opgeknapt door de ploeggenoten van Annemiek van Vleuten, die op de Muur aanviel en Demi Vollering meekreeg. Samen maakten ze de oversteek naar de kopgroep. Op de daaropvolgende Bosberg viel Van Vleuten opnieuw aan en kon Vollering wederom als enige volgen. Samen pakten ze meer dan een minuut voorsprong op de achtervolgers en was duidelijk dat de winnares van voren zou zitten. Vollering bleef vooral in het wiel van haar landgenote zitten en wees op het feit dat ze ploeggenoten achter haar had rijden.
Het draaide uiteindelijk op een sprint uit. Vollering had de koppositie in handen en reageerde op een heel vroege aanzet van Van Vleuten, die met nog meer dan 500 meter te gaan aanging. Heel even kwam Vollering langszij, maar toen had de 39-jarige renster van Movistar nog een extra versnelling in petto en was het verzet van haar 25-jarige landgenoot gebroken. ,,Deze is héél lekker", zei ze direct na de finish.
,,Ik was eerst ontdaan omdat de meiden die vertrokken op mijn lijstje stonden om te volgen", blikt de winnares na afloop van de wedstrijd terug bij Sporza. ,,Ik had een heel goede lead-out richting de Muur en kon de situatie dankzij mijn ploeggenoten rechttrekken, maar daar baalde ik eerst van", reageerde Van Vleuten. Over de lange sprint: ,,Ik weet dat Demi sneller is, maar ik dacht: misschien kan ik haar verrassen. Het was een 600 meter lange sprint. Ze kon even naast me komen, maar toen zette ik een tandje erbij en pakte ik de winst. Heel lekker.”
‘Heel graag willen winnen voor Amy’
,,Het deed heel veel pijn", omschrijft Vollering de versnelling van Van Vleuten op de Bosberg. ,,Het moest uit mijn kleine teen komen. Ik was daarna echt leeg. De hele tijd stond er ook een soort tegenwind, dus was het ook zittend in het wiel van Annemiek afzien. Ik had een supersterke Lotte achter me, dus nam daarom niet over. Ik was bang dat áls ik over zou nemen, zij zou aanvallen. En dan had ik sowieso verloren.”
Vollering was niet verbaasd dat Van Vleuten er een lange sprint van maakte. ,,Ik had wel een vermoeden dat ze vroeg aan zou zetten, ja. De sprint ging lange tijd goed, maar in de finishstraat probeerde ik er nog langs te komen en reed ik vol in de verzuring. Ik had zulke volle benen en was compleet leeg", aldus de renster van SD Worx, die graag met de ploeg had willen winnen voor Amy Pieters. De oud-winnares kwam in december op trainingsstage hard ten val en ligt sindsdien in coma. ,,Op zo'n dag als vandaag mis ik haar gewoon heel erg", barstte ze in tranen uit.
Eerder op de dag won Wout van Aert de manneneditie. Hij versnelde op de Bosberg en kwam na een tien kilometer lange solo als eerste in Ninove aan. Sonny Colbrelli werd tweede, Greg Van Avermaet derde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
-
Christophe Laporte bezorgt Jumbo-Visma direct succes in Dauphiné, avonturier Rune Herregodts strandt in laatste meters
De eerste etappe in het Critérium du Dauphiné is een prooi geworden voor Christophe Laporte. De Fransman van Jumbo-Visma ging in de laatste 25 meter van de regenachtige heuvelrit voorbij de dappere avonturier Rune Herregodts. De Belg strandde op plaats drie, ook nog achter de Italiaan Matteo Trentin. Danny van Poppel eindigde als zesde. -
PREMIUMCOLUMN
Je wil de groeten hebben van Marianne Vos, niet van meneer Hak
Het Spazio Pantani in het voormalige treinstationnetje van Cesenatico is een pareltje van een museum. Heerlijk ronddwalen in het leven van de Italiaanse wielerheld. Vitrines vol oude koerstruien, krantenknipsels, glimmende trofeeën en andere memorabilia. De enige moderne uitspatting zijn wat filmpjes over zijn grootste triomfen.Sleeuwijk, Babyloniënbroek, Altena -
Wout van Aert bezorgt Jumbo-Visma succes in Omloop Het Nieuwsblad en staat stil bij oorlog in Oekraïne
Wout van Aert heeft voor de eerste keer in zijn carrière de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. In zijn allereerste wedstrijd van het jaar was de Belg van Jumbo-Visma dankzij een verschroeiende versnelling op de Bosberg uiteindelijk de snelste. -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
-
Met video
Sprintsucces voor Olav Kooij in de Vierdaagse van Duinkerke
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUMzaterdag omloop
Het wielerseizoen gaat beginnen: oké, geen Van der Poel, maar dít is er óók nog
Met Omloop Het Nieuwsblad begint zaterdag het wielerseizoen gevoelsmatig pas echt. De afgelopen jaren zijn de wielerfans verwend geraakt, maar Nederlandse succes is niet vanzelfsprekend. Een voorzichtig inkijkje in wat 2022 gaat brengen.