Zo kun je tijdreizen op een Segway
VIDEOWekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: kun je volgens de wetten van de wetenschap tijdreizen? En wat heeft een Segway daarmee te maken? Sterrenkundige Joeri van Leeuwen (Astron en Universiteit van Amsterdam) geeft het antwoord.
Maar eerst Einstein: hij schreef ongeveer 100 jaar geleden de relativiteitstheorie op. Deze wet laat zien dat als je heel snel reist, jouw tijd voor de achterblijvers langzamer lijkt te gaan. Dat betekent dat de dimensie tijd kan worden vervormd door iets wat snel van ons af reist. Hoe sneller er gereisd wordt, hoe langzamer de tijd lijkt te verstrijken. Sterker nog: als je in een raket zou zitten die met lichtsnelheid gaat, zou het voor de achterblijvers op aarde lijken alsof de tijd bij jou stilstaat.
Zo snel als de lichtsnelheid kunnen wij niet reizen, maar zelfs met de snelheid van een raket is er al een meetbaar effect. Even een hersenkraker: als je met een raket reist, lijkt er voor jou minder tijd verstreken dan voor de achterblijvers en kom jij bij terugkeer aan in de toekomst! André Kuipers vloog bijvoorbeeld een jaar lang rondjes om de aarde. En in dat jaar is hij een fractie van een seconde jonger gebleven dan de achterblijvers op aarde. Ben je er nog bij?
Dan die Segways. Want daarmee kunnen we dit fenomeen uitleggen. In de video zie je hoe Joeri met zijn Segway op dezelfde plek blijft staan terwijl LAB-presentator Sophie rondjes rijdt. Na een aantal minuten komt ze weer naast hem te staan en concludeert: voor beiden lijken evenveel seconden verstreken, maar de bewegende Segway heeft duidelijk meer meters afgelegd dan de stilstaande. Hartstikke logisch natuurlijk.
Verjongingskuur
Maar in het component tijd zit het 'm juist. Want als Sophie niet een gewone stopwatch om haar pols had gehad maar een atoomklok - een enorm precieze tijdsmeter - zou ze een verschil in tijd zien tussen de twee Segways: voor de bewegende Segway zou de tijd langzamer zijn gegaan. De versnelling van haar Segway heeft dus niet alleen de dimensie afstand maar ook de dimensie tijd veranderd.
Goed, op aarde merk je hier praktisch niets van. Als jij op een Segway staat, krijg je geen gratis verjongingskuur. De ultieme wisselwerking tussen tijd, afstand en versnelling zie je dan ook niet op een Segway, maar in een zwart gat. Een zwart gat is een plek in het heelal waar de zwaartekracht enorm sterk is, zo sterk dat zelfs licht daar niet kan ontsnappen.
Mocht je richting een zwart gat vliegen – dat gunnen we niemand – dan gebeurt dit met zo’n enorme versnelling dat je met lichtsnelheid gaat. Voor jou gaat de versnelling zó snel dat je lichaam als spaghettislierten uit elkaar wordt getrokken, terwijl het voor de achterblijvers op aarde zal lijken alsof de tijd steeds langzamer gaat en uiteindelijk stilstaat.
En zo kun je volgens de wetten van de wetenschap tijdreizen!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Ecuador zet 100.000 onvruchtbare muggen uit om overdracht virussen af te remmen
Ecuador wil 100.000 steriele gelekoortsmuggen vrijlaten op de Galapagoseilanden. De uitzet van de onvruchtbare muggen moet de overdracht van dengue-, zika- en chikungunyavirussen tegengaan, zo meldden de autoriteiten vrijdag. -
Update
Vier bemanningsleden ISS veilig terug op aarde
Het ruimtevaartuig Crew Dragon van SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Elons Musk, is in de nacht van zaterdag op zondag op aarde teruggekeerd. De capsule, die vier bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS terugbracht, landde even na 03.00 uur Nederlandse tijd in de Golf van Mexico. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
VIDEO
Hoe wordt iedereen - ook jij - geheugenkampioen?
Wekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: hoe word je geheugenkampioen?
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
Video
Waarom word je zo zeiknat van miezer?
Wekelijks geeft Het LAB, het zusje van de Universiteit van Nederland, antwoord op een wetenschappelijke vraag. Deze keer: waarom word je zo zeiknat van miezer? -
PREMIUM
Archeologen opgewonden: 54.000 jaar oude pijlpunten bezorgen Europa enorme sprong in de tijd
In een grot in Zuid-Frankrijk zijn stenen pijlpunten gevonden van 54.000 jaar oud. Een spectaculaire ontdekking, want de alleroudste onomstreden bewijzen van het gebruik van pijl en boog in Europa dateren tot nu toe van 12.000 jaar geleden, in Duitsland.