Zo groot is de kans dat je slachtoffer wordt van criminelen

videoHet vakantieseizoen staat voor de deur en als toerist ben jij een gemakkelijk doelwit voor criminelen. Hoe dat precies werkt en wie criminelen nog meer in het vizier hebben, hoor je van criminoloog Jan van Dijk (Tilburg Universiteit) tijdens zijn college bij de Universiteit van Nederland*.

Nederlanders worden regelmatig slachtoffer van criminelen. ,,Een op de vijf wordt gedurende twaalf maanden een keer slachtoffer”, vertelt Jan van Dijk. Het gaat om zogenoemde ‘veelvoorkomende criminaliteit’: delicten als zakkenrollerij, fietsendiefstal, mishandeling, beroving of inbraak. Er wordt niet alleen onderzocht hoeveel mensen slachtoffer worden, maar ook naar wie risico loopt om doelwit te worden van criminelen. 

Singles

Zo blijken singles meer risico te lopen dan mensen met een partner en valt het op dat wonen in een dorp minder ‘gevaarlijk’ is, dan in de grote stad. In een stad met meer dan honderdduizend inwoners is de kans op slachtofferschap meer dan 25 procent per jaar, terwijl dit in een stad met minder dan tienduizend inwoners net vijftien procent is.
Uit cijfers blijkt ten slotte dat als je al een keer slachtoffer bent geweest van woninginbraak, de kans groter wordt om hier nóg een keer mee te maken te krijgen. Inbrekers kennen dan je huis en zijn geneigd nog een keer terug te komen.

Quote

Het zijn vooral jongeren die hogere risico's lopen

Jan van Dijk, Criminoloog Tilburg Universiteit

Opvallend is ook de leeftijdsgroep die het meeste gevaar loopt. Iets meer dan tien procent van de 55-plussers loopt risico om slachtoffer te worden, tegenover meer dan dertig procent van de jongeren tussen 16 en 24 jaar. ,,Duidelijk niet het stereotype beeld van een oud vrouwtje dat wordt beroofd. Het zijn dus vooral de jongeren die hogere risico’s lopen.” 
Dit komt omdat zij vaker alleenstaand zijn, in de stad wonen, uitgaan en alcohol drinken. Jongeren hebben vaker te maken met geweld, seksuele handtastelijkheden en internetcriminaliteit.

Zomervakantie

Volledig scherm
© Shutterstock

Een categorie die zeker ook een verhoogd risico heeft, is de toerist. Tien procent van de Nederlanders is tijdens hun zomervakantie wel eens slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit geweest. ,,In die twee, drie weken dat je in het buitenland bent, loop je net zo’n hoog risico slachtoffer te worden als in de rest van het jaar”, vertelt Van Dijk. Dit komt omdat je als toerist de weg niet weet, je veel waardevolle spullen bij je hebt en je minder snel ziet aankomen wat er gaat gebeuren. ,,Dat zijn de gevaarlijkste weken in je leven!”

De juiste bescherming en beveiliging treffen is dan ook geen overbodige luxe. ,,Ik denk dat veel mensen enorm onderschatten hoeveel ze daarmee het verschil kunnen maken.” Mensen die helemaal niets aan hun beveiliging doen, hebben een acht keer zo hoge kans om slachtoffer te worden van inbraak, dan mensen die wel extra sloten en verlichting aanbrengen. Dit raadt Van Dijk dan ook zeker aan. ,,Je kunt je eigen risico al enorm verlagen door gewoon normale maatregelen te nemen.”

*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).

Bekijk hieronder meer colleges van Universiteit van Nederland: