Volledig scherm
t © ANP XTRA

Wat gebeurt er met je lichaam als je onvoldoende water drinkt?

Al is het einde van de verzengende hitte in zicht, de temperatuur duikt voorlopig niet onder de 20 graden. Dat betekent dat het van belang blijft om voldoende water (anderhalf liter per dag) te drinken. Maar weet je eigenlijk waarom?

Een van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam zijn de hersenen. Ze hebben het meeste energie nodig en ze bestaan voor 75 procent uit water. Geen wonder dat je ervoor moet zorgen dat de vochtbalans in jouw bovenkamer op peil blijft. Als je dat niet doet, heeft dat effect op je concentratievermogen. Ook wanneer je last hebt van stemmingswisselingen tijdens deze warme dagen, komt dat misschien doordat je te weinig drinkt. Voldoende fris water drinken, herstelt het evenwicht daarboven, voorkomt hoofdpijn en zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt.

Ons bloed bestaat voor 94 procent uit water. Dat is tenminste zo als je voldoende water drinkt. Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid.

Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen. Die zenuwcellen zijn verantwoordelijk voor het juiste hartritme en dus erg belangrijk.

Bij te weinig watertoevoer wordt er geen zweet meer geproduceerd, de huid droogt uit en het lichaam is niet langer in staat om zichzelf af te koelen. Daardoor stijgt de lichaamstemperatuur.

Dagelijks verliezen we honderdvijftig milliliter vocht via onze urine. Dat zijn eigenlijk afvalstoffen en die kunnen alleen worden geloosd als de nieren voldoende water krijgen om de urine te produceren. Om voldoende te kunnen plassen, hebben onze nieren eigenlijk vijfhonderd milliliter water nodig. In werkelijkheid moeten we natuurlijk veel meer drinken dan dat. Alle lichaamsdelen die we hierboven opsommen, hebben immers ook water nodig.