Waarom zijn zwangere vrouwen soms zo verstrooid?

VideoEen zwangere vrouw die vaak haar sleutels kwijt is of in de supermarkt niet meer weet wat ze nou wilde kopen. Het is geen ongewoon verschijnsel dat vrouwen in hun zwangerschap bovengemiddeld verstrooid zijn. Volgens biopsycholoog Renate de Groot (Open Universiteit) heeft dit allemaal te maken met de omega 3-vetzuren. In haar college aan de Universiteit van Nederland* legt ze uit hoe dat zit.

Het omega 3-vetzuur behoort tot de onverzadigde vetten en is een belangrijke bouwsteen van ons lichaam en voor de zenuwcellen in onze hersenen. Dit vetzuur vormt namelijk het celmembraan dat om onze cellen heen zit. ,,Zie het als het bakstenen muurtje rondom iedere cel in je lichaam’’, vertelt De Groot in haar college.

Dit celmembraan zorgt voor een snelle communicatie tussen de verschillende hersencellen en is verantwoordelijk voor het opslaan van informatie. Het omega 3-vetzuur houdt het membraan soepel en een soepel celmembraan zorgt weer voor een vlotte, effectieve communicatie tussen de hersencellen. ,,Door deze actievere verbinding tussen cellen, kun je bijvoorbeeld beter leren’’, aldus De Groot.

Voeding

Quote

Tijdens de zwanger­schap onttrekt de baby het vetzuur uit de zwangere moeder, waardoor er voor haar minder overblijft

Renate de Groot, biopsycholoog

Ons lichaam maakt het omega 3-vetzuur echter niet zelf aan. We moeten die vetten dus binnenkrijgen via voeding. Het stofje is voornamelijk te vinden in vette vis zoals tonijn en gebakken zalm, en in mindere mate in avocado en walnoten. Het vetzuur is daarbij ook belangrijk voor de ontwikkeling van een embryo, en dan met name voor de ontwikkeling van de hersenen. Tijdens de zwangerschap onttrekt de baby het vetzuur aan de zwangere moeder, waardoor er voor haar minder overblijft. ,,Naarmate de zwangerschap vordert, raakt de vetzuurvoorraad van de moeder daardoor uitgeput’’, vertelt de Groot. Haar celmembranen worden hierdoor minder soepel en kunnen niet optimaal profiteren van het vetzuur. Dit leidt uiteindelijk tot verstrooidheid en verminderde concentratie.

Volledig scherm
© shutterstock

Positieve invloed 

De theorie werd bevestigd door de uitkomsten van het onderzoek dat De Groot deed onder zwangere vrouwen. Zij nam hiervoor maandelijks bloed af bij zwangere vrouwen. ,,En wat bleek? Aan het begin van de zwangerschap steeg de vetzuurstatus en naarmate de zwangerschap vorderde, daalde die in het bloed van de moeder. Dit komt precies overeen met de aanleg en de ontwikkeling van het hersenstelsel van de baby.’’ De daling van de vetzuurstatus bij de moeder komt de ontwikkeling van het ongeboren kind ten goede, maar bezorgt de moeder dus een verslechterde communicatie in de hersenen.

Ten slotte heeft De Groot ook naar de impact van het omega 3-vetzuur voor de ontwikkeling van de geboren kinderen gekeken. ,,We zagen dat de kinderen die geboren werden met een hoge waarde omega 3-vetzuur, op latere leeftijd een beter gezichtsvermogen hadden dan kinderen die dat niet hadden.’’ Ook werd hieruit duidelijk dat een gezonde hoeveelheid omega 3 een positieve invloed heeft op de motoriek van de kinderen.

,,Dus als ik jullie advies mag geven’’, sluit De Groot haar college af. ,,Probeer minimaal twee keer per week vette vis te eten. Dit helpt niet alleen tegen de verstrooidheid van de moeders, het komt het kind ook ten goede.’’ 

*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.

De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).

Bekijk hieronder meer college’s van Universiteit van Nederland