Volledig scherm
Verbrande bomen in in New South Wales, Australië. Het land beleefde in 2019 zijn droogste en warmste jaar ooit. © AFP

VN: 2019 op één na warmste jaar ooit, afgelopen decennium warmste ooit

2019 was het tweede warmste jaar ooit. Het afgelopen decennium was zelfs het warmste ooit gemeten. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), die waarschuwt dat ook in 2020 en daarna weer veel extreem weer wordt verwacht.

,,Sinds de jaren 80 was ieder decennium warmer dan het vorige", meldt de WMO in een verklaring. ,,Die trend zet naar verwachting door vanwege de recordhoeveelheid broeikasgassen, die warmte vasthouden, in de atmosfeer." 

De hoeveelheid CO2 ligt bijna de helft hoger dan voor het industriële tijdperk. In het Klimaatakkoord van Parijs spraken landen eind 2015 af zich in te spannen voor een vermindering van de CO2-uitstoot, maar die stijgt nog altijd.

2019

Tijdens de afgelopen tien jaar zijn ook de twee warmste jaren gemeten: 2016 voert die lijst aan, gevolgd door 2019. In dat jaar lag de temperatuur wereldwijd 1,1 graad hoger dan het gemiddelde in de periode 1850-1900.

Het KNMI meldt dat 2019 voor Europa het warmste jaar was sinds het begin van de metingen. Het warmste jaar in de Nederlandse geschiedenis was 2014, toen het gemiddeld 11,7 graden was. 2019 staat voor Nederland op de derde plaats, omdat het ook in 2018 gemiddeld warmer was.

Klimaatverandering

Volgens het WMO heeft klimaatverandering naar alle waarschijnlijkheid bijgedragen aan het extreme weer het afgelopen jaar. Er was een hittegolf in Europa en orkaan Dorian hield huis boven de Bahama's. ,,Australië had zijn warmste en droogste jaar ooit in 2019‘’, zei Secretaris-Generaal Petteri Taalas van de WMO, ,,en dat was de oorzaak van de grootschalige en verwoestende bosbranden die gaande zijn’’.