Veel minder kruisspinnen dan vroeger in Nederlandse tuinen
De nationale spinnentelling vond afgelopen weekend weer plaats. Hoewel de kruisspin voor de achtste keer op rij het meeste werd geteld, gaat het duidelijk niet zo goed met het dier. We zien een flink dalende trend, meldt spinnenexpert Jinze Noordijk.
Delen per e-mail
In 2015 werden er gemiddeld nog 24 kruisspinnen per tuin waargenomen. Dit was in 2016 zelfs 37. Daarna gaat het hard achteruit. In 2018 gaat het om nog maar acht kruisspinnen per tuin. In 2019 en 2020 zijn het er zes.
Ook in andere Europese lande is een flinke achteruitgang te zien. Naar de oorzaak blijft het gissen. ,,Het kan te maken hebben met klimaatverandering”, zegt spinnenexpert Jinze Noordijk. ,,En dan met name de droogte van de laatste jaren, en de mogelijk daarmee samenhangende hoeveelheid beschikbaar voedsel.”
Noordijk voorspelde laatst al minder kruisspinnen te verwachten. Tegen deze nieuwssite zei hij: ,,Nu is het droger en zijn er, vermoed ik, minder muggen en zien we dus ook minder kruisspinnen.”
De top 3 is hetzelfde als bij de telling vorig jaar. Op plek 2 staat de trilspin, daaronder de venstersectorspin. Tijdens de tuintelling werd dit jaar voor het eerst een marmertrilspin gevonden. De soort werd pas tien jaar geleden voor het eerst in Nederland gevonden, in kassen, maar is inmiddels al bekend uit vrij veel gebouwen. Mogelijk gaat de spinnentelling uitwijzen of deze spin op termijn ook veel van de Nederlandse tuinen gaat bewonen.
Nieuw: valse wolfspin
Een andere spin die dit jaar voor het eerst is gezien tijdens de telling is de valse wolfspin, in twee tuinen. Deze grote soort werd in 2007 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Oorspronkelijk komt de valse wolfspin uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse stedelijk gebied is het inmiddels echter zo warm geworden, dat deze spin er kan overleven en populaties kan opbouwen.
In 2014 is de spinnentelling geïntroduceerd, een jaarlijks terugkerend weekend waarin Nederlanders wordt gevraagd spinnen te tellen. Noordijk hoopt over een jaar of tien iets te kunnen zeggen over hoe het met de spin gaat.
Vorig jaar werd nog een horrorspin gespot in Den Haag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In en om je huis wonen tientallen tot honderden spinnen, zo vind je ze
Met september als dé spinnenmaand is het ook weer tijd om de achtpotigen te gaan tellen. Dit weekend is de jaarlijkse spinnentelling. Leerzaam voor de bangeriken onder ons, maar vooral een feestje voor de liefhebber. ,,Schijn met je zaklamp in de tuin en tover met wat geluk lichtjes tevoorschijn: de oogjes van de wolfspin. Zulke grappige beestjes.” -
Wetenschappers vinden ‘lelijk eendje’ in zeehondenkolonie voor Russische kust
‘Het lelijke eendje’ noemen Russische wetenschappers deze roze zeehondenpup die ze aantroffen in de Zee van Ochotsk. Het nogal opvallende diertje is ongeveer een maand oud en deels albino. De kans bestaat dat de rest van de kolonie het afwijkende zeehondje zal verstoten. In dat geval staat men klaar het op te vangen. -
Onderzoek toont aan: kangoeroes kunnen met mensen communiceren
Het televisieprogramma ‘Skippy de boskangoeroe’ uit de jaren 60, over een kind dat met een intelligente kangoeroe praat, is misschien toch niet zo fictief als we ooit dachten. Uit een studie van de University of Sydney en de University of Roehampton in Londen blijkt dat kangoeroes wel degelijk in staat zijn om met mensen te communiceren. -
PREMIUM
Deskundigen over de dood Hoe ontbindt een lichaam? Deze anatoom begroef mensen inclusief thermometer en camera
Annemarie Haverkamp praatte op deze site bijna twee jaar lang wekelijks met iemand over de laatste levensfase (‘Ik heb geleefd’). Ze bleef zitten met een aantal prangende vragen. In een korte vervolgserie spreekt ze deskundigen over de dood. Vandaag anatoom Roelof-Jan Oostra over: wat gebeurt er in je lichaam als je doodgaat? -
PREMIUM
Wie was Alfred Nobel? Uitvinder had weinig geluk met vrouwen
De naam van de in 1896 overleden Alfred Nobel leeft voort in zijn prijzen. Maar wat bracht de steenrijke uitvinder van het dynamiet ertoe behalve wetenschappers ook strijders voor wereldvrede te belonen?
-
PREMIUM
Andrea werkte mee aan Moderna-vaccin: ‘Ik snap de scepsis, maar de data liegen niet’
De Nederlandse Andrea Pruijssers (40) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin, dat op dit moment onder het vergrootglas ligt van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. De viroloog legt graag uit hoe de vaccins in elkaar zitten en waarom je er volgens haar niet bang voor hoeft te zijn. ,,Corona krijgen is echt een véél groter risico dan het vaccin nemen.” -
Defensie vindt stoffelijke resten van Britse soldaat uit Tweede Wereldoorlog
Defensie heeft in het dorpje Bemmel (Gelderland) de stoffelijke resten geborgen van een Britse soldaat. De man is in de Tweede Wereldoorlog overleden. Het is de tweede keer in een maand dat menselijke resten uit de oorlog zijn gevonden. -
PREMIUM
Astronomen in de ban van ‘mysterieuze’ rookpluim op Mars
De sterrenkundige wereld vergaapt zich al enkele dagen aan een ogenschijnlijk mysterieuze wolk op Mars. Een rookpluim die over de planeet trekt? Een vulkaanuitbarsting? Max Verstappen die buitenaards gas geeft? Freddy Nauta (59), een leven lang betrokken bij sterrenwacht Phoenix in Lochem, denkt het antwoord te hebben.