Op 20 juli 1969 plantte de bemanning van de Apollo 11 de Amerikaanse vlag op de maan.
Volledig scherm
Op 20 juli 1969 plantte de bemanning van de Apollo 11 de Amerikaanse vlag op de maan. © EPA

Trump wil nog sneller naar de maan en trekt zijn knip

De Amerikaanse president Trump trekt 1,6 miljard dollar extra uit om een nieuwe maanreis een extra impuls te geven, zo maakt hij via Twitter bekend. Trump wil dat Amerikaanse astronauten al in 2024 weer voet op de maan zetten. De Amerikanen waren in 1969 als eerste op onze naaste ruimtebuur en hopen ook nu de competitie voor te blijven.

Edwin 'Buzz' Aldrin op het oppervlak van de maan. In de reflectie op zijn helm is Neil Armstrong te zien.
Volledig scherm
Edwin 'Buzz' Aldrin op het oppervlak van de maan. In de reflectie op zijn helm is Neil Armstrong te zien. © AFP

Met zijn beslissing geeft Trump gehoor aan de oproep van NASA-baas Jim Bridenstine, die al had gezegd dat voor de financiering van een ruimtevaartmissie zo'n 1,6 miljard dollar extra nodig was. De naam van de missie, Artemis, verwijst naar de Griekse godin van de jacht én de maan. Artemis is in de mythologie de tweelingzus van Apollo, eveneens een bekende naam binnen het Amerikaanse ruimteprogramma.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mikte er in eerste instantie op om in 2028 weer een maanreis te maken, maar Trump wil dat vier jaar vervroegen en komt daarom met het extra geld over de brug. De dollars worden gezien als een ‘aanbetaling’ voor de nieuwe trip naar de maan. Gisteren vroeg Trump aan het Congres om de extra pecunia vrij te maken voor deze missie. 

Op grootse wijze

Donald J. Trump on Twitter

Under my Administration, we are restoring @NASA to greatness and we are going back to the Moon, then Mars. I am updating my budget to include an additional $1.6 billion so that we can return to Space in a BIG WAY!

Trumps beslissing komt twee maanden nadat vicepresident Mike Pence aankondigde de planning van NASA vier jaar naar voren te halen. Met het extra geld komt NASA’s budget voor 2020 op 22,6 miljard dollar te liggen. Een ruime 20 miljard euro. Het overgrote gedeelte daarvan zal opgaan aan de ontwikkeling van een nieuwe maanlander, zo blijkt uit een overzicht van de ruimtevaartorganisatie.

Trump wil na de maanreis uiteindelijk ook een ruimtevaartmissie naar Mars ondernemen. Op overbekende toon twitterde Trump zijn voornemen de ‘ruimte’ in. ,,Onder mijn bewind, herstellen we het aanzien van NASA en gaan terug naar de maan, en dan naar Mars’’, schreef hij.  ,,Ik ben mijn budget aan het herzien, zodat er 1,6 miljard extra is om op GROOTSE WIJZE terug te kunnen keren naar de ruimte.’’ 

‘Blijk van vertrouwen’

De Apollo 11 op weg naar de maan in 1969.
Volledig scherm
De Apollo 11 op weg naar de maan in 1969. © AFP

NASA’s eerdere plan voorzag een bemande ruimtependel naar het maanoppervlak voor 2028. Als basis daarvoor zou in 2024 eerst een ruimtestation rond het hemellichaam moeten cirkelen. Nu Trump de missie in een hogere versnelling zet, zal het ruimtebureau behoorlijk vaart moeten maken. Waarschijnlijk ten koste van tientallen miljarden dollars. Bridenstine ziet Trumps toezegging als ‘blijk van vertrouwen’ in zijn organisatie.

,,Ons doel is een programma te ontwerpen dat ons zo snel mogelijk op de maan krijgt’’, aldus het NASA-opperhoofd. De Amerikanen worstelen, na beëindiging van het Spaceshuttleprogramma in 2011, al jaren met bemande ruimtevaart. Om astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS te krijgen, moest een beroep worden gedaan op de Russen en op de raketten en capsules van SpaceX-baas Elon Musk. 

Superzware raket

651 miljoen van de extra dollars zal worden gebruikt om NASA's Space Launch System een zetje in de rug te geven. De ontwikkeling van een superzware raket, waaraan vliegtuigbouwer Boeing al tien jaar werkt, wordt geplaagd door vertragingen en budgetoverschrijdingen. Behalve de raket moet er ook een capsule worden gebouwd die, onder de naam Orion, de astronauten de ruimte in krijgt. 

Tot nu toe zijn, naast de Amerikanen die van 1969 tot 1972 zes keer op de maan kwamen, alleen de voormalige Sovjet Unie en China erin geslaagd heelhuids het oppervlak te bereiken. Elke keer met onbemande missies. Vandaag de dag staan meer landen klaar om de sprong te wagen, zoals China en India. Om ze voor te blijven zal NASA in zee moeten met privéondernemingen als SpaceX en het bedrijf Blue Origin van 's werelds rijkste man en Amazon-oprichter Jeff Bezos.

Lees verder na de foto

NASA werkt al jaren aan een eigen superzware raket, zoals deze artist impression uit 2014 laat zien.
Volledig scherm
NASA werkt al jaren aan een eigen superzware raket, zoals deze artist impression uit 2014 laat zien. © Reuters

Maanbasis en Marsreis

Die laatste presenteerde vorige week alvast een ontwerp voor een maanlander. Mogelijk kan ook SpaceX’s superraket, de Falcon Heavy, een rol spelen bij Trumps wens om vijftig jaar na Neil Armstrongs ‘giant step’ weer een Amerikaan op de maan te hebben. Musks raket beschikt over boosters die na gebruik zelf terugkeren naar de aarde. Hergebruik van de boosters maakt een ritje naar de maan vele malen goedkoper.

Naast de ontwikkeling van de Falcon Heavy heeft Musk ook grootse plannen met de maan. Hij wil er toeristen heenbrengen en met de inkomsten daarvan een maanbasis neer te zetten. Dat basisstation zou het vertrekpunt moeten zijn voor bemande reizen naar Mars. Om de rode planeet te bereiken is SpaceX druk in de weer met de bouw van een prototype ruimtevaartuig onder de naam ‘Starship’. 

Vorig jaar lanceerde SpaceX zijn Falcon Heavy-raket en bracht Elon Musks eigen Tesla op koers naar Mars.
Volledig scherm
Vorig jaar lanceerde SpaceX zijn Falcon Heavy-raket en bracht Elon Musks eigen Tesla op koers naar Mars. © AFP
De Chinese maanlander Chang'e-4 bezocht dit jaar de achterzijde van de maan.
Volledig scherm
De Chinese maanlander Chang'e-4 bezocht dit jaar de achterzijde van de maan. © AP
Vanaf 2022 wil Musk met een nieuwe megaraket vrachtmissies naar Mars ondernemen.
Volledig scherm
Vanaf 2022 wil Musk met een nieuwe megaraket vrachtmissies naar Mars ondernemen. © AP