Volledig scherm
Het schilderij Vaas met klaprozen lag al sinds 1990 in depot, maar blijkt nu toch een echt Van Gogh te zijn. © AP

Tóch een echte Van Gogh: Vaas met klaprozen geeft geheimen prijs

Experts van het Van Gogh Museum hebben een schilderij dat ruim drie decennia in het depot van een Amerikaans museum lag toegekend aan de Nederlandse schilder. Een onder het werk verborgen zelfportret van Van Gogh gaf de doorslag. Vaas met klaprozen zal vanaf april weer te zien zijn. 

Volledig scherm
Onder het stilleven gaat een zelfportret van de Nederlandse schilder schuil. © Wadsworth Atheneum

Het stilleven hing sinds de vijftiger jaren in het Wadsworth Atheneum in Hartford, Connecticut, maar sleet sinds begin jaren 90 zijn dagen in de opslag van het museum. Er werd getwijfeld of het werk wel van de Neerlandse postimpressionist was. De onderzoeksmethoden waren niet nauwkeurig genoeg om de twijfels over de authenticiteit weg te nemen.

Met hedendaagse apparatuur zijn de raadselen echter wel te doorgronden. Röntgenonderzoek door het Amerikaanse museum toonde aan dat zich onder de klaprozen een zelfportret van de kunstenaar bevond. Het Amsterdamse Van Gogh Museum besloot daarom het schilderij aan een grondig onderzoek te onderwerpen en diende daartoe een verzoek in bij de Amerikanen.

Geldgebrek

Uit geldgebrek recyclede Van Gogh doeken en schilderde over oud werk heen. Naast de penseelvoering komen ook de olieverf en het gebruikte canvas overeen met die van Van Gogh. Aangenomen wordt dat hij Vaas met klaprozen in de zomer van 1886, kort nadat hij aankwam in Parijs, heeft geschilderd. Het komt overeen met andere bloemstukken die hij destijds op doek zette.

,,Je kunt zeggen dat er langzaam maar zeker vooruitgang wordt geboekt in het onderzoek naar Van Gogh’’, zegt expert Louis van Tilborgh, senior-onderzoeker bij het Van Gogh Museum. ,,Sommige van deze opgedoken werken blijken zelfs stevig verankerd te zijn in het oeuvre van Van Gogh. Ik ben verheugd te mogen zeggen dat Vaas met klaprozen er daar een van is.’’

Vorig jaar werd er nog een tekening ontdekt van Vincent van Gogh: