De Orion-capsule in testcentrum Plum Brook Station eerder deze maand.
Volledig scherm
De Orion-capsule in testcentrum Plum Brook Station eerder deze maand. © AFP

Succesvolle test: NASA dichterbij nieuwe maanlanding (deze keer mét een vrouw)

De Orion-capsule van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een belangrijke temperatuurtest doorstaan. De doorbraak brengt NASA een stap dichterbij een nieuwe maanlanding, voor het eerst sinds 1972. De bedoeling van het ruimtevaartprogramma, Artemis genaamd, is dat voor het eerst ook een vrouw naar de maan gaat.

Dat de capsule de test heeft overleefd, is een enorme prestatie voor NASA, benadrukt technologiesite Slashgear. De capsule, die op een raket naar de maan moet reizen, werd aan hele hoge en lage temperaturen blootgesteld. Het testproces nam vier maanden in beslag en gebeurde in een enorm groot testcentrum van NASA.

Met het Artemis-programma wil NASA in 2024 de eerste vrouw en de volgende man naar de maan sturen en ‘een duurzame menselijke aanwezigheid op de maan uitbouwen’ tegen 2028, aldus de site. In oktober vorig jaar schreef NASA nog historie toen de eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen plaatsvond.

Situatie nagebootst

Het testen gebeurde in Plum Brook Station in Sandusky in de staat Ohio. NASA heeft daar 's werelds grootste vacuümkamer staan, waar Orion voor onderzoek in werd geplaatst. Vervolgens is alle lucht uit de kamer gezogen; op deze manier werd de situatie nagebootst zoals in de ruimte zelf.

De temperaturen waaraan Orion daarna in de kamer werd blootgesteld, waren op z'n laagst ruim -150 graden Celsius. Er werd ook getest met een hitte van meer dan 148 graden Celsius. De onderzoekers waren eerder klaar met testen dan gepland, omdat het verzamelen van testgegevens soepel verliep. Dat het proces in totaal vier maanden moet duren, is een essentiële veiligheidsvoorwaarde van NASA.

Twaalf mannen

Orion gaat volgens projectmanager Nicole Smith nu terug naar Kennedy Space Center in Florida. ,,Daar zullen de laatste voorbereidingen worden getroffen voor de eerste Artemis-missie. Dat zal een onbemande vlucht rond de maan zijn.” Tot nu toe hebben in totaal twaalf mannen daadwerkelijk op de maan gewandeld. 

Neil Armstrong en Buzz Aldrin plaatsten ruim 50 jaar geleden de Amerikaanse vlag op de maan. Maakt dat de Amerikanen ook eigenaar? Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) legt uit hoe het zit:

 1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
 2. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

  ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

  Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.
 3. Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?
  PREMIUM

  Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?

  Op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn onlangs twee kunststukken in beslag genomen. De oudheden, een Romeins hoofd van Apollo en een Egyptische vaas, zijn mogelijk illegaal opgegraven, zo meldt NRC. De vraag rijst of er niet veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de verzamelgeschiedenis van archeologische vondsten voor ze worden gepresenteerd op bijvoorbeeld een beurs.