Slimme robots zijn eigenlijk nog best wel dom
Kunstmatige intelligentieVroeg of laat zullen machines net zo slim zijn als wij. Dat stelt onderzoeker Marcel van Gerven van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
In series als Westworld en Black Mirror is het een doemscenario: robots die zo menselijk zijn geworden, dat ze zich uiteindelijk tegen mensen gaan keren. Iets waar zowel de recent overleden wetenschapper Stephen Hawking als ook Tesla-baas Elon Musk al eens voor waarschuwden. Marcel van Gerven, hoogleraar Artificial Cognitive Systems in Nijmegen, denkt echter dat het nog lang niet zover is.
,,Ik zie de potentiële risico's als het ooit zover komt en we moeten ons daar zeker van bewust zijn. Maar het tegenovergestelde zou je ook kunnen zeggen: moeten we de machines ook niet beschermen tegen de mens? Het monster van Frankenstein werd uiteindelijk ook verstoten door degene die hem maakte. Maar even realistisch: theoretisch is het mogelijk, maar praktisch zijn we nog lang niet zover."
Theoretisch is het mogelijk, maar praktisch zijn we nog lang niet zover
Beïnvloeden
Van Gerven ziet urgentere gevaren op de korte termijn: ,,AI kan ingezet worden om ons gedrag te monitoren, te beïnvloeden of zelfs over te nemen. Denk aan het sociale kredietsysteem in China of de apps die fake news maken." Toch ziet hij vooral de positieve toepassingen van kunstmatige intelligentie. ,,Het kan ons helpen om onze energiebehoefte te reduceren, ons onderwijs efficiënter maken en onze gezondheidszorg verbeteren. De keuze is uiteindelijk aan ons."
Wat maakt nu dat machines nog niet zo slim zijn als wij? ,,Wat de machines missen is intentionaliteit", aldus de onderzoeker. ,,Ze hebben nog geen diep begrip van waar ze mee bezig zijn." Toch verwacht hij dat er, zij het op de lange termijn, zeker robots zullen komen die net zo slim zijn als wij. De afgelopen tijd onderzocht hij wat er voor nodig is om machines die missende kennis te kunnen geven.
Kennis
Om dat te kunnen, moeten er volgens Van Gerven twee dingen gebeuren. We moeten ten eerste slimmere machines bouwen en daarnaast zorgen dat we het menselijk brein beter gaan begrijpen. Van Gerven: ,,We weten nog niet alles over hoe de mens precies dingen leert en hoe we voorspellingen doen. Dat is kennis die je in een machine zou kunnen stoppen om hem slimmer te maken."
Daarnaast pleit Van Gerven ervoor dat ook andere disciplines zoals ethische en juridische deskundigen zich ermee bemoeien. ,,Kunstmatige intelligentie neemt momenteel een grote vlucht, zowel de overheid als bedrijven gebruiken het. Daarom moeten we de urgente gevaren in kaart brengen en kijken naar wetgeving en regulering. Net zoals bij kernwapens is het belangrijk om het in de hand te houden."
Net zoals bij kernwapens is het belangrijk om het in de hand te houden
Positief
Wanneer machines precies slim genoeg zullen zijn om ons te slim af te kunnen zijn, is volgens Van Gerven lastig te zeggen. ,,Als ik dat zou weten, dan had ik de oplossing al", aldus de hoogleraar. Kunstmatige intelligentie is volgens hem hoe dan ook iets dat inmiddels zo is verweven met de mens, dat die niet meer weg zal gaan. ,,Uiteindelijk zal de grens steeds verder vervagen", besluit Van Gerven. ,,Maar op dit moment is het gat tussen de machines en ons nog heel erg groot."
Wat is kunstmatige intelligentie?
Kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI) is de intelligentie waarmee machines zelf problemen kunnen oplossen. Zij vangen impulsen op uit hun omgeving en beslissen vervolgens zelfstandig hoe ze daarop reageren. Ze imiteren daarmee hoe mensen reageren. Dergelijke machines hebben (nog) geen bewustzijn, maar herkennen patronen en volgen bepaalde algoritmes. Ze leren daarbij steeds van de fouten die ze maken.
Naast fysieke robots vind je kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld ook terug wanneer je iets zoekt via Google. Op basis van algoritmes probeert Google de zoekresultaten aan te laten sluiten bij jouw wensen. Door daarbij te leren van jouw gedrag, wordt de zoekmachine daar steeds beter in.
Kijk hier hoe en waarom een artificial intelligence-robot de ruimte in wordt gestuurd:
Onder meer in de Netflix-serie Black Mirror wordt een doembeeld geschetst van slimme kunstmatige intelligentie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rapport: Geen enkel land haalt WHO-richtlijnen voor schone lucht
Geen enkel land voldoet aan de standaard voor luchtkwaliteit die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in september 2021 opstelde, blijkt dinsdag uit een rapport van het Zwitserse bedrijf IQAir, dat op basis van tienduizenden meetstations wereldwijd de luchtkwaliteit in de gaten houdt. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
WWF waarschuwt: in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in oceaan
De oceanen raken steeds voller met plastic. Doordat de wereldwijde productie van plastic rond 2040 naar verwachting zal zijn verdubbeld, is de hoeveelheid plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een dinsdag gepubliceerd rapport. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray. -
Dankzij kunstmatige intelligentie bestel je straks nooit meer de foute kledingmaat
Die broek blijkt tóch te groot of te klein. Het is één van twee hoofdredenen dat consumenten online bestelde kleding terugsturen. Maar dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie zal dit straks tot het verleden behoren, hopen ze bij Duitse online modegigant Zalando. -
video
Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt (57) in laatste poging om zijn leven te redden
Amerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een 57-jarige patiënt in een laatste poging om zijn leven te redden. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de man het goed.