Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Seks, hormonen en online dating: al je vragen over liefde beantwoord

Wetenschappers breken zich al sinds jaar en dag het hoofd over de vraag: wat is liefde? In de hoofdstad van de liefde, Parijs, wordt nu gepoogd een antwoord te vinden.

Volledig scherm
Nigel, een verstokte vrijgezelle vogel die een liefdevol setje vormde met een betonnen soortgenoot en zelfs een nestje voor haar bouwde, is overleden. De jan-van-gent leefde jarenlang in zijn eentje op Mana Island, een onbewoond eiland voor de kust van Nieuw Zeeland. © New Zealand Department of Conservation

Voor wie wil weten wat ware liefde is, begint dit verhaal met het amoureuze en tragische levenslot van Nigel. Nigel leefde op het kleine eiland Mana voor de kust van Nieuw-Zeeland. Voor de duidelijkheid: Nigel was een zeevogel, van de soort jan-van-gent.

Op het eiland leefden vroeger veel van deze vogels, maar ze verdwenen beetje bij beetje. Ornithologen wilden de dieren terughalen. Ze zetten daarom stenen vogels neer die als twee druppels water leken op echte jan-van-genten.

Al snel was het raak: de eerste échte jan-van-genten landden op het eiland. Maar het succes duurde nooit lang. De meeste vogels lieten zich niet neppen.

 1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
  Meteorenregen

  De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

  De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.
 2. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.