Rotterdamse wetenschappers: coronabesmetting over meer dan 1 meter mogelijk bij fretten
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben aangetoond dat het coronavirus over meer dan 1 meter afstand besmettelijk is bij fretten. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn nog geen definitief bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, waarschuwen de Rotterdamse wetenschappers.
Delen per e-mail
Voor het onderzoek, dat onder leiding stond van moleculair viroloog Sander Herfst, werden vier fretten geïnfecteerd met het coronavirus. Zij werden via een buizensysteem verbonden met vier andere fretten. Twee fretten raakten uiteindelijk besmet met het coronavirus.
De virusdeeltjes van de geïnfecteerde fretten konden in het buizensysteem met een opwaartse luchtstroom via verschillende routes bij de vier andere fretten uitkomen. Die routes waren 73 tot 163 centimeter lang, maar volgens de basisbeginselen van de luchtstroom is het aannemelijk dat de virusdeeltjes steeds meer dan 1 meter onderweg waren, stellen de onderzoekers.
Aerosolen
De hoop was dat grote virusdeeltjes, de zogenaamde druppels, het einde van het buizensysteem niet zouden halen. Zo zou kunnen worden aangetoond dat kleine virusdeeltjes, aerosolen, het coronavirus over een afstand van meer dan een meter kunnen overdragen. Maar ‘helaas’ werden er toch grotere virusdeeltjes in de kooitjes van de ontvangende fretten aangetroffen, schrijven de Rotterdamse onderzoekers, vermoedelijk door de sterke luchtstroom.
Zodoende is het onderzoek nog geen definitief bewijs voor de aerosolenroute. Wetenschappers van over de hele wereld vermoeden dat aerosolen bij superspreadevents als kerkdiensten en repetities van koren een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus. In Nederland is Maurice de Hond een hartstochtelijke aanhanger van die theorie, waarvoor volgens de Rotterdamse wetenschappers nog altijd geen onweerlegbaar bewijs is gevonden.
Voorzichtig
,,Onze data laten zien dat het coronavirus infectieus blijft door de lucht over meer dan 1 meter afstand’’, concluderen de onderzoekers wel. ,,Maar de data moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd, er kunnen geen conclusies worden getrokken over het belang van besmetting van het coronavirus via de lucht bij mensen.”
De onderzoekers pasten hetzelfde model overigens ook toe bij het Sars-virus en het griepvirus. Bij die studies raakten alle vier de ontvangende fretten besmet met het virus.
Dit voorjaar toonde het Rotterdamse onderzoeksteam ook al aan dat corona bij fretten over tien centimenter afstand door de lucht overdraagbaar was.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Heb je veel vertrouwen in een behandeling, dan heb je minder pillen nodig
Als patiënten meer vertrouwen hebben in een behandeling, slaat die beter aan. Andrea Evers doet baanbrekend onderzoek naar dit placebo-effect. Haar doel: effectievere behandelingen met minder medicijnen. -
Onderzoek naar zwarte gaten sleept Nobelprijs voor natuurkunde in de wacht
De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar voor de helft toegekend aan de Brit Roger Penrose en de andere helft aan de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar zwarte gaten in de ruimte. -
Onderzoek Erasmus MC bevestigt: corona via lucht overdraagbaar
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben met een onderzoek met fretten wetenschappelijk aangetoond dat het Covid-19-virus door de lucht overdraagbaar is. Daarmee is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing nodig is, stelt moleculair viroloog Sander Herfst van het Erasmus MC. Het onderzoek werd gedaan voor bekend werd dat op twee nertsenfokkerijen in Brabant corona is uitgebroken onder dieren. -
Elon Musk: nieuw Starship komt terug naar aarde vanaf 18 kilometer hoogte
Elon Musk heeft via Twitter details gedeeld over het nieuwste type Starship, dat over een week getest moet gaan worden. Zo heeft de laatste versie een afgeronde neus en zou hij moeten vliegen tot een hoogte van ruim 18 kilometer. -
Update/video Onderzoekers vinden sterke aanwijzingen voor leven op Venus
De aarde is mogelijk niet de enige planeet waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers nu sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat om microbes, minieme organismen, die misschien door de lucht van Venus zweven.
-
Veel minder baby's te vroeg geboren na eerste coronamaatregelen
Sinds de intelligente lockdown van maart is het aantal baby's dat te vroeg ter wereld komt flink afgenomen. Dat meldt het Erasmus MC na een groot onderzoek met data van ruim 1,5 miljoen geboortes. Het aantal vroeggeboortes daalde in de eerste week na 9 maart met zo'n 20 procent. -
PREMIUM
Wat zegt de wetenschap Partydrug helpt veteranen met trauma: aantal militairen van PTSS genezen
MDMA, een populaire partydrug, kan een hyperactief gebied in de hersenen tijdelijk uitschakelen, waardoor angst even verdwijnt. Kan het mensen met PTSS helpen? -
PREMIUM
Wetenschap Vlammenzeeën verwoesten de poolgebieden: ‘Zombiebranden bijna niet te bestrijden’
De sneeuw is nog niet weg of toendra’s in het Noordpoolgebied staan in brand. Dat kan een ‘zombiebrand’ zijn: vuur dat ‘s winters ondergronds gaat en in de zomer weer aan de oppervlakte komt.