Robot Fedor aan boord van ruimtestation ISS: koppeling capsule nu wel gelukt

videoDe koppeling van de onbemande Russische Sojoez-capsule met het internationale ruimtestation ISS is vandaag gelukt. Een commentator van NASA TV bevestigde dat de koppeling van het ruimtevaartuig, dat een mensachtige robot vervoerde, ditmaal wel is geslaagd. 

De raket werd donderdag gelanceerd vanaf de basis in Bajkonoer. Bij vertrek zei de robot Fedor - in het Russisch heet hij Fiodor - ‘Pojechali!’ (‘Daar gaan we!'), dezelfde woorden die Joeri Gagarin sprak toen hij op 12 april 1961 in een baan om de aarde werd gebracht en zo de eerste mens in de ruimte werd. Afgelopen zaterdag mislukte een eerste koppelingspoging en moest Fedor nog even werkeloos in zijn ruimteschuitje doorbrengen. 

De bemanning van het internationale ruimtestation slaagden er gisteren in een Sojoes-capsule te verplaatsen naar een andere ruimtesluis, waardoor Fedors verder onbemande raket wel kon ‘aanleggen’. De poging van zaterdag lijkt niet gelukt te zijn door een fout in het automatische controlesysteem van het ISS. Na het verplaatsen van de capsule, die als ‘reddingsboot voor de astronauten dient, lukte het wel.

Fedor is de ruimte in geschoten als tijdelijk ruimtehulpje voor kosmonaut Aleksandr Skvortsov. Hij kan lassen en klusjes buiten het ISS uitvoeren. Zijn belangrijkste taak is echter het leren imiteren van menselijke bewegingen. In het ISS moet de robot tien dagen lang testen wat hij kan bij lage zwaartekracht, zodat hij mogelijk op termijn de astronauten kan helpen. De Sojoez wordt 7 september weer op aarde terugverwacht.

Fedor gaat tien dagen laten zien wat hij kan bij lage zwaartekracht.
Volledig scherm
Fedor gaat tien dagen laten zien wat hij kan bij lage zwaartekracht. © AP
Fedor zwaait aan boord van de Sojoez-capsule met een Russisch vlaggetje. ‘Daar gaan we!’, riep hij.
Volledig scherm
Fedor zwaait aan boord van de Sojoez-capsule met een Russisch vlaggetje. ‘Daar gaan we!’, riep hij. © VIA REUTERS
Het lukte de onbemande Sojoez-capsule zaterdag niet om aan te leggen bij het ruimtestation.
Volledig scherm
Het lukte de onbemande Sojoez-capsule zaterdag niet om aan te leggen bij het ruimtestation. © EPA
De koppeling die zaterdag mislukte, ging vandaag wel goed waarna Fedor aan boord van het ISS kon.
Volledig scherm
De koppeling die zaterdag mislukte, ging vandaag wel goed waarna Fedor aan boord van het ISS kon. © EPA
Fedor gaat fungeren als tijdelijk ruimtehulpje voor kosmonaut Aleksandr Skvortsov.
Volledig scherm
Fedor gaat fungeren als tijdelijk ruimtehulpje voor kosmonaut Aleksandr Skvortsov. © AP
 1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

  Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

  Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.
 2. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
 1. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

  ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

  Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.
 2. Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?
  PREMIUM

  Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?

  Op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn onlangs twee kunststukken in beslag genomen. De oudheden, een Romeins hoofd van Apollo en een Egyptische vaas, zijn mogelijk illegaal opgegraven, zo meldt NRC. De vraag rijst of er niet veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de verzamelgeschiedenis van archeologische vondsten voor ze worden gepresenteerd op bijvoorbeeld een beurs.