Onderzoekers: belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk ontdekt
Een internationaal team van wetenschappers zegt een van de oorzaken van hoge bloeddruk te hebben ontdekt. Ook stellen de onderzoekers dat die oorzaak op relatief korte termijn behandeld kan worden met reeds geregistreerde geneesmiddelen, die nu voor andere aandoeningen worden gebruikt.
Voor hoge bloeddruk was tot nu toe slechts symptoombestrijding mogelijk, omdat het mechanisme dat primaire hypertensie (95 procent van alle gevallen) veroorzaakt, onbekend is.
Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarmee is hypertensie wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte of blijvend letsel. Maar in 95 procent van alle gevallen is het moleculaire mechanisme dat hypertensie veroorzaakt niet bekend.
Als gevolg hiervan worden patiënten vaak behandeld met medicijnen die de bloedvaten wijder open zetten en zo alleen de symptomen van hoge bloeddruk bestrijden. De meeste patiënten blijven daarom kampen met de langetermijngevolgen van hypertensie, zoals hartaanvallen of beroertes.
Het onderzoeksteam, onder leiding van wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM), vermoedt dat hypertensie het gevolg is van een bepaald eiwit (Nox5) dat de bron is voor zogenoemde zuurstofradicalen in de wanden van bloedvaten. Die radicalen verstoren een proces, dat normaal gesproken helpt om vernauwing van de slagaders en trombosevorming te voorkomen. Daarmee is het eerste oorzakelijke mechanisme van primaire hypertensie bij mensen geïdentificeerd, aldus de onderzoekers. Het kan mogelijk binnen twee jaar worden behandeld met bestaande medicijnen.
Het is nu wachten op de goedkeuring van de financiering voor onderzoek naar de doeltreffendheid van deze behandeling, zegt onderzoeksleider Harald Schmidt van de UM tegen De Limburger, maar dit zal niet lang duren. Om welke medicijnen het gaat, kan de onderzoeksleider nog niet zeggen. ,,Want er zijn patenten ingediend op het gebruik van deze geneesmiddelen.”
In Nederland kampen drie miljoen mensen met hoge bloeddruk. De aandoening wordt gezien als een sluipmoordenaar. Jaarlijks gaan er in ons land bijna dertigduizend mensen dood aan een beroerte, hartfalen of hartinfarct.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMwetenschap
Ze zijn slim, communiceren en hebben emoties: de bij is een ingenieus wezen om te koesteren
Hoe is het om een bij te zijn? Het antwoord komt van Lars Chittka. ,,Iedere individuele bij heeft een bewustzijn, uitgedragen door prachtig uitgewerkte hersenen’’, aldus de Duitse etholoog. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Toetanchamons graftombe bevat mogelijk deur naar tombe van schoonheidskoningin Nefertiti
De ontdekking van verborgen hiërogliefen in het graf van Toetanchamon geeft extra kracht aan een theorie dat de legendarische Egyptische koningin Nefertiti in een verborgen kamer ligt naast de grafkamer van haar stiefzoon. Dat zegt de wereldberoemde Britse egyptoloog Nicholas Reeves, schrijft The Guardian. -
Drietal krijgt Nobelprijs voor Natuurkunde na baanbrekend onderzoek naar kwantummechanica
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Franse Alain Aspect (75), de Amerikaanse John F. Clauser (79) en de Oostenrijkse Anton Zeilinger (77). De drie wetenschappers zijn pioniers in het onderzoek naar verstrengelde fotonen (lichtdeeltjes) en kwantummechanica (deeltjes die kleiner zijn dan atomen). -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
Marslander Nasa neemt na 4 jaar afscheid: ‘Mijn vermogen is erg laag, maar maak je niet druk om mij’
Marslander InSight van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa heeft gisteren na vier jaar op Mars te hebben rondgereden naar alle waarschijnlijkheid afscheid genomen. ‘Mijn vermogen is erg laag, dus dit kan de laatste foto zijn die ik stuur'. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Nieuw ruimteschip Orion keert terug op aarde na proefvlucht naar de maan
Land in zicht voor een nieuw Amerikaans ruimteschip. Na een proefvlucht van ruim drie weken rond de maan keert de Orion zondag terug op aarde. Het is de bedoeling dat een ander vaartuig, de eerste commerciële lander, zondag juist naar de maan vertrekt.