Volledig scherm
De botten van de Diplodocus liggen al in Boxtel © Archief Oertijdmuseum

Oertijdmuseum heeft unieke aanwinst: een langnekdino uit de VS

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft de hand weten te leggen op een ruim 20 meter lang, skelet van een 150 miljoen jaar oude dinosaurus, een Diplodocus. Het is de eerste keer dat een zo groot en origineel dinosaurus-skelet in een vaste tentoonstelling in Nederland te zien zal zijn. 

Na Zwitserland en Denemarken is dit pas het derde originele Diplodocus skelet dat te zien zal zijn in Europa. Het versteende skelet werd in 1993 in Wyoming, USA, opgegraven. Men kwam echter nooit aan het prepareren toe. Via een Zwitsers collega-museum, komt het oeroude skelet nu naar Boxtel. 

Daar moeten de meeste van de ca. 300 botten eerst nog uit het omliggende gesteente vrij-geprepareerd worden. Voor een skelet van deze grootte moet daar al snel ruim 10.000 manuren voor gerekend worden. Het prepareren van de uiterst tere versteende botten gaat binnenkort in de nieuwe en speciaal uitgeruste laboratoria van het Oertijdmuseum van start. 

Bezoekers kunnen de komende drie jaar de voortgang dagelijks komen bekijken. Ongeveer 70 % van het skelet is bewaard gebleven, mogelijk zelfs met een stuk huid. Op 10 oktober geeft gedeputeerde Henri Swinkels de aftrap in het museum voor de onthulling van deze langnekdino. In Boxtel wordt een laboratorium ingericht.

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.