Nieuw klimaatrapport: stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in voortbestaan

videoDe stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in hun voortbestaan. Zeker in de volgende eeuw zal sprake zijn van een ‘existentiële dreiging’. Al tegen het einde van deze eeuw kan de schade door overstromingen vertienvoudigen ten opzichte van nu.

 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
 2. LUMC: 30 procent minder bijwerkingen als medicatie op dna wordt afgestemd

  LUMC: 30 procent minder bijwerkin­gen als medicatie op dna wordt afgestemd

  Als de dosering van medicijnen wordt afgestemd op het dna van de individuele patiënt, dan vermindert het aantal bijwerkingen gemiddeld met 30 procent. Dat concludeert een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het is volgens de onderzoekers de eerste studie die aantoont dat medicatie voorschrijven op basis van iemands genetische profiel goed werkt in de praktijk.