Volledig scherm
© Thinkstock

Komende nachten veel vallende sterren te zien

Vanaf komende nacht trekt de aarde langs meteorenzwerm Perseïden. Dat meldt Meteovista. De kans om tijdens de komende nachten vallende sterren te zien is daardoor groot.

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Stofdeeltjes komen dan met 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.

De activiteit van de meteorenregen is het sterkst tussen komende woensdag en zondag. Het grootste aantal Perseïden is telkens in de tweede helft van de nacht te zien, rond 03.30 uur.

Meer vallende sterren

Doordat het nieuwe maan is en dus extra donker zouden er de komende nachten meer vallende sterren te zien moeten zijn dan normaal. Het aantal vallende sterren loopt vanaf nu geleidelijk op, van vijf per uur in de komende nacht tot veertig à zestig in de pieknacht. Daarna neemt het aantal weer langzaam af.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Ze zijn met het blote oog namelijk goed zichtbaar, met name op wat donkerdere plekken buiten de stad.

Bekijk ook het college van Universiteit van Nederland: Waarom word jij lek geprikt en je partner niet?

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.