Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

‘Hollands’ getinte expeditie voor bedreigde ijswalvis

Maak kennis met de ijswalvis. Hij is kolossaal, zingt als de beste en kan 200 jaar oud worden. Maar er is méér. Tijd voor onderzoek naar de overgebleven exemplaren van een bijzondere diersoort.

Net als de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers in de 16de eeuw was Herman Sips (kleine foto) meteen verkocht. Hij zeilde in 2015 met vrienden naar Spitsbergen en raakte besmet met het ‘noordpoolvirus’. De marien bioloog werd al snel gegrepen door het ruige landschap, aan de rand van het pakijs. Bovendien liet de Groenlandse walvis zich er weer zien. Een expeditiecruise stuitte in juni van dat jaar voor het eerst in lange tijd op ruim honderd exemplaren. Een teken dat het met deze bedreigde diersoort bij Spitsbergen mogelijk weer wat beter ging.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.