Volledig scherm
Even uitpuffen op een bankje in Brussel. Als onze lichaamstemperatuur warmer wordt dan 40 graden, kan het ook voor onze hersenen gevaarlijk worden. © Photo News

Er bestaan 27 verschillende manieren om te sterven tijdens een hittegolf

Er zijn meer hittedoden dan vroeger, dat staat vast. En onderzoekers zeggen dat het de komende jaren nog erger wordt. In Hawaï kwamen wetenschappers bovendien tot de vaststelling dat er 27 manieren zijn om te sterven aan een hittegolf.

De meer dan 1,3 miljard inwoners van China kregen deze week bijzonder onrustwekkend nieuws. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology  voorspelden dat de regio Shanghai-Peking tegen het eind van deze eeuw onleefbaar wordt, een gevolg van extreem vochtige hittegolven waardoor het menselijk lichaam niet meer de kans heeft af te koelen. ,,Zelfs wanneer gezonde mensen in de schaduw zitten, zullen ze binnen de zes uur sterven", klonk het. 

Ook onderzoekers uit Hawaï wezen er al op dat er in de toekomst veel meer hittedoden zullen vallen. Volgens hen bestaan er liefst 27 verschillende manieren om te sterven aan een hittegolf. Ze vonden daarvoor vijf mechanismen die impact kunnen hebben op zeven belangrijke vitale organen in het lichaam: de hersenen, darmen, nieren, hart, longen, lever en alvleesklier. 

Extreme hitte

Quote

Sterven tijdens een hittegolf is als een terreur­film met 27 slechte eindes om uit te kiezen

Onderzoeker

Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan extreme hitte, sturen onze hersenen eerst en vooral een sein uit waardoor er meer bloed zal stromen naar de huid - en dat is noodzakelijk om af te koelen. Die toegenomen bloedtoevoer kan weliswaar leiden tot bloedtekort bij andere organen. 

Ten tweede kan onze darmwand gaan breken waardoor stoelgang in het bloed terechtkomt en ons langzaam vergiftigt. Om dat bloed te stollen, maakt ons lichaam op zijn beurt te veel witte bloedcellen aan - het gaat in overdrive - waardoor andere ingewanden gaan ontsteken. 

Bloedproppen kunnen ons bloed dan weer laten stollen, wat aanleiding kan geven tot een fatale bloeding. Dat allegaartje giftige stoffen doet bovendien onze spieren afbreken. In 27 verschillende combinaties laten die vijf bovenstaande processen onze organen uiteindelijk helemaal uitvallen. Of zoals een onderzoeker het verwoordt: ,,Sterven tijdens een hittegolf is als een terreurfilm met 27 slechte eindes om uit te kiezen."

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.